Myyntijohtaja Sanna Korte

Mitä rakennuksen käyttäjät todellisuudessa tarvitsevat?

Adapteon myyntijohtaja Sanna Korte haastaa miettimään, kannattaako rahaa sitoa seiniin. Rahaa on hyvä jättää olennaiseen tekemiseen, kuten laadukkaiden palvelujen tuottamiseen. Tiedätkö, mitkä asiat on hyvä selvittää jo suunnitteluvaiheessa? Sanna antaa vinkkejä hankintaprosessiin ja juttelee tulevaisuuden yhteiskunnasta.

Tarvitsetko lisätilaa ja mietit, miten lähtisit liikkeelle? Tärkeimmät tekijät ovat aika, raha ja muuntojoustavuus. Projektissa on hyvä huomioida heti alussa suunnittelun, rakentamisen ja käyttäjien näkökulmat. Suunnittelun myötä ne yhdistetään toimivaksi kokonaisuudeksi, joka on helppo kilpailuttaa ilman riskejä budjetin riittämättömyydestä.

Vuokraa tila ja katso rauhassa, mihin suuntaan maailma on menossa.

Täsmällisellä tarjouspyynnöllä heti oikeille raiteille

Mieti ensimmäiseksi budjettia. Muista, että rahaa pitää jäädä varsinaisten palveluiden tuottamiseen. Jos et ole varma, miten pitkäksi aikaa tarvitset tiloja, on järkevämpää vuokrata kuin rakentaa. Voit sitoutua vain lyhyeksi ajaksi ja katsoa rauhassa, mihin suuntaan maailma on menossa.

man-and-woman-leaning-on-table-staring-at-white-board-on-top-3205570

Ennen kuin kilpailutat, tutki rauhassa vaihtoehtoja ja pyydä alan toimijoilta apua tilanteen kartoittamiseen.

Kiireessä laaditulla kilpailutuksella hanke lähtee helposti väärään suuntaan. Vääränlaisella tarjouspyynnöllä saatat saada tarjouksia, jotka eivät palvele tarkoitustaan. Joudut paikkaamaan tilannetta jälkikäteen lisäpalveluilla, ja alkuperäinen budjetti ei riitäkään hankkeen toteutukseen. Kartoita, mitä markkinoilla on tarjolla ja valmistele tarjouspyyntö sen mukaan.

Seinät eivät vielä tee koulua

Viimeistään kun hanke on etenemässä, mieti millaisia palveluja käyttäjät oikeasti tarvitsevat. Ota käyttäjät mukaan jo alkuvaiheessa ja osallista heidät tarpeiden kartoitukseen. Valmiiksi mietityt ratkaisut auttavat hahmottamaan, millainen koulu, päiväkoti tai palveluasumisen ratkaisu tilanteessa kannattaa kilpailuttaa. Seinien lisäksi suunnitteluvaiheessa on hyvä ottaa huomioon perustarpeet ja muistaa myös kilpailuttaa perustason lisävarusteet.

adapteo-daycare-gustavsberg-2020-SS9_4739

Seinät ovat lopulta vain seiniä.

Muunneltavan rakennuksen saat nopeasti käyttöön, ja rahaa jää peruspalvelujen tuottamiseen. Voit käyttää budjettia hyvään hoivaan, lasten kirjoihin ja digilaitteisiin.

Seinien lisäksi budjetin pitää riittää toimintoihin, varusteisiin ja palveluihin. Se on hyvä huomioida heti kättelyssä. Adapteon muunneltavan rakennuksen saat nopeasti käyttöön, ja rahaa jää peruspalvelujen tuottamiseen. Voit käyttää budjettia hyvään hoivaan, lasten kirjoihin ja digilaitteisiin. Tämä on mielestäni järkevää.

Toimivat tilat syntyvät yhteistyönä

Kun olet valitsemassa projektille tekijää, varmista vielä, että toimija on luotettava kumppani. Huomioi suunnittelussa myös mahdolliset muutokset, jotta rakennusprosessi voi edetä sujuvasti ilman viivästyksiä.

Healthcare-Mikkeli-Finland-C90-2019-27

Jos et ole vielä alkuvaiheessa osallistanut käyttäjiä, ota heidät viimeistään nyt mukaan hankkeeseen.

Nyt voit siirtyä hankintaprosessissa eteenpäin kohti rakennusvaihetta. Kaikki palaset on tärkeä saada kohdilleen ennen urakan aloittamista. Jotta tiloista saadaan mahdollisimman toimivat, rakennusprojekti vaatii saumatonta yhteistyötä. Onnistut varmimmin, kun projekti on suunniteltu alusta lähtien huolellisesti, niin suunnittelun, rakentamisen kuin loppukäyttäjien näkökulmasta.

Mitä tapahtuu lähitulevaisuudessa?

Miten luot mahdollisimman joustavan kiinteistöstrategian ja jätät muutosten teon mahdolliseksi tulevaisuudessa? Kannustan huomioimaan sen suunnittelussa. Muunneltavien rakennusten avulla suunnittelu on tulevaisuudessa helpompaa, ja säästät samalla luonnonvaroja käyttämällä kierrätettäviä ja skaalautuvia rakennuksia.

Yhteiskunta muuttuu, ja demografinen kehitys on voimakasta. Adapteon muunneltavat rakennukset vastaavat tämän hetken epävarmaan tilanteeseen, vuokraat sitten julkisen sektorin puitteissa tai yksityisenä toimijana. Kun pääomaa ei tarvitse sitoa seiniin, kunta voi tarjota parempia palveluja ja yritykset voivat kasvattaa liiketoimintaansa. Suuria riskipäätöksiä ei tarvitse tehdä, ja hiilijalanjälki jää pieneksi.

Heitän vielä haasteen viher- ja piharakentamisen ammattilaisille. Mitä jos pihakalusteet voisi siirtää helposti koulun, päiväkodin tai hoivakodin mukana uuteen sijaintiin. Saataisiinko pihoista myös muunneltavia?

Sanna Korte
myyntijohtaja, Adapteo Finland Oy

Etene lisätilan suunnittelussa jo tänään! Käy lataamassa mallipohja haluamastasi rakennuksesta ja varaa maksuton etäsuunnitteluaika.