Referenssit

Monipuoliset tilat ikäihmisten palveluille Muonioon

Monipuoliset tilat ikäihmisille Muonioon

Monipuoliset tilat ikäihmisten palveluille Muonioon

Adapteon Care -hoivakotiympäristö oli helpotus Muonion pitkäaikaiseen hoivapaikkapulaan. Kunnalla oli erityinen tarve hoivayksikölle, jossa samaan pihapiiriin pystyttäisiin yhdistämään eriasteista tukea tarvitsevat asukkaat ja heidän palvelunsa. Käyttäjien toiveet ja näkemykset olivat isossa roolissa koko projektin ajan ja se näkyy nyt positiivisesti asukastyytyväisyydessä.

AdapteoMuonioMetsniitty-18_HIRES_LowresolutionWEB (1)

Toimitettu hoivakotiympäristö:

  • Yksi kerros
  • T:n mallinen rakennus, 3 eri siipeä
  • 25-paikkainen palveluasumisen yksikkö; 10 isompaa asuinhuonetta, 10 tehostetun palveluasumisen huonetta ja 5 vuorotteluun tai pysyvään käyttöön tarkoitettua huonetta, osassa minikeittiö
  • Yhteinen oleskelutila, ruokala, keittiö, pesuhuone, sauna, pesuhuone, pukuhuoneet, pyykkitupa, henkilökunnan tilat, takapiha katoksineen sekä kotarakennus

Muonion kunnalla ei ollut enää tarjota hoivapaikkoja ikäihmisille. Koettiin olevan tarvetta uudenlaiselle “hybridiyksikölle”, johon voitaisiin sijoittaa eritasoisen tuen piirissä olevia asukkaita. Tällä säästettäisiin kunnan resursseja, koska kaikki tarvittavat peruspalvelut olisi sijoitettu keskitetysti saman katon alle.

AdapteoMuonioMetsniitty-141_HIRES_LowresolutionWEB

Hoivakoti Metsäniityn valmistuttua Muonion laitoshoidossa olevien ikäihmisten ei enää tarvitse jakaa valmiiksi pieniä huoneita. 25 lisäpaikkaa olivat todella tervetulleita ja helpottavat kunnan tilannetta merkittävästi. Uusissa tiloissa tarjotaan myös vuorotteluhoitoa ja omaishoitajille vapaapäiviä.

Tilaa riittää ja kaikki on suunniteltu alusta lähtien juuri tähän tarkoitukseen toimivaksi.

Kati Sirkka

Hoivakoti Metsäniityn johtaja, Muonio

 

AdapteoMuonioMetsniitty-169_HIRES_LowresolutionWEBHoivakodin johtaja Kati Sirkka on tyytyväinen lopputulokseen.

Nykyaikaiset tilat ja esteettömyys

Rakennuksen esteettömyys otettiin huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Se on saanut kiitosta myös käyttäjiltä sekä viranomaisilta.

– Oli mukava kuulla, että palotarkastaja totesi hoivakotimme tilat hyviksi ja kulun esteettömäksi. Takapihalle ja etupihalle pääsee helposti kävellen, pyörätuolilla ja jopa vuoteella. Kaikissa tiloissa on otettu huomioon juuri ikäihmisten liikkuminen ja se on ollut suuri apu myös henkilökuntamme päivittäisessä työssä.

Tilat on varustettu nykyaikaisilla, nimenomaan hoivakoteihin suunnitelluilla järjestelmillä. Hälytysjärjestelmä ja kameravalvonta valvoo rakennuksen turvallisuutta mutta myös asukkaiden lähtemistä ja saapumista. Hoitajakutsujärjestelmän ansiosta apu on aina sitä tarvitsevien asukkaiden saatavilla.

Esteettömyys ja kutsujärjestelmä asukkaiden sekä henkilökunnan arkea helpottamassa

– Tilathan ovat myös materiaalivalinnoiltaan tosi kivat ja saimmekin aktiivisesti vaikuttaa myös väreihin sekä muihin näkyviin pintoihin. Erityisen tyytyväinen olen elävyyttä tuoviin puupintoihin, joita myös tarjouspyynnössä korostimme, Sirkka jatkaa.

Kestävän kehityksen ehdoilla

Julkisissa hankinnoissa pyritään siirtymään enimmäkseen puurakentamiseen suotuisten ympäristövaikutusten vuoksi. Rakennusten terveellisyyttä, turvallisuutta ja viihtyisyyttä halutaan parantaa, joten puun käyttö on senkin vuoksi suositeltua. Tavoitteena on, että vuoteen 2035 mennessä Suomessa suurin osa rakennuksissa valmistetaan kierrätetyistä, uusiutuvista tai vähähiilisistä raaka-aineista.

– Puu on ympäristöystävällinen materiaali, se tuo viihtyisyyttä ja sopii hyvin paikalliseen maisemaan. Siksi halusimme nimenomaan puurakennetta heti projektin alussa, Sirkka kertoo.

– Rakennuksen ympäristöystävällisyys ja energiatehokkuus korostuvat hienosti myös hoivakotimme katolle hankitun aurinkovoimalan myötä!

Muonion Metsäniityn hoivakodin piha-alue on myös esteetön ja viihtyisä.

AdapteoMuonioMetsniitty-9_HIRES_LowresolutionWEB

Moduulijärjestelmän nopeus ja hyvä varustelu

Sirkka kertoo, että tilat saatiin hyvin toteutettua toiveiden mukaisesti ja rakentaminen oli nopea prosessi.

– Varustuksen puolesta meillä on kaikki tarpeellinen ja osa huoneista on isompia minikeittiön kera. On saunaa ja pesuhuonetta sekä henkilökunnan tilaa, pyykkihuonetta, keittiötä ja ruokalaa – yhteisiä tiloja, jotka palvelevat koko rakennuskompleksia järkevästi sijoiteltuina. Omaisilta ja asukkailta olemme saaneet mukavan positiivisia kommentteja!

Pihapiiriin on lisäksi tulossa Lappsetin kuntoiluvälineitä ja kalusteita asukkaiden aktivoimiseksi.