Toimivat ja valoisat väistötilat Nastolan terveyskeskukselle
Toimivat ja valoisat väistötilat Nastolan terveyskeskukselle
Nastolan vanhan terveyskeskuksen haasteelliseen tilanteeseen piti saada nopea ratkaisu ja se löytyi moduulirakentamisesta. Adapteon toimittamana saatiin siistit, valoisat ja toimivat väistötilat, jotka ovat ylittäneet käyttäjiensä odotukset ja vastaavat hienosti sosiaali- ja terveydenhuollon moninaisiin tarpeisiin.
Toimitettu terveyskeskusrakennus:
- E:n muotoinen rakennus
- Kaksi kerrosta
- Huoneistoala 2626 m2
- 1. kerroksessa vastaanottohuoneet, laboratorio, kuvantamisen tilat, aikuisten kuntoutus ja psykososiaalisten palvelujen tilat; 2. kerroksessa suun terveydenhoidon, neuvolan, lastensuojelun ja perhesosiaalityön sekä lasten ja nuorten kuntoutuksen tilat
Katso video Nastolan sote-keskuksen väistötiloista!
Päijät-Hämeen hyvinvointialueeseen kuuluvan Nastolan 70-luvulla rakennettu sosiaali- ja terveyskeskus oli tullut elinkaarensa päähän, kun sen korjaaminen sisäilmaongelmien poistamiseksi ei enää ollut järkevää. Terveyskeskuksen väistötiloiksi alettiin etsiä samalle tontille mahtuvaa ratkaisua.
– Päätös pysyvän korvaavan tilan rakentamisesta siirtyi valitusten seurauksena, jolloin lähdettiin selvittämään eri toimijoiden kanssa, löytyisikö moduulirakentamisesta nopeasti toteutettavaa väliaikaisratkaisua, kertoo Päijät-Hämeen hyvinvointialueen hallintoylilääkäri Petteri Jyrkinen.
Nastolan sosiaali- ja terveyskeskuksen modulaarisissa väistötiloissa on kaksi kerrosta ja huoneistoalaa kaikkiaan 2 626 neliötä. Terveyskeskus palvelee 15 000 asukkaan väestöpohjaa, jonka terveyden ja sosiaalihuollon palveluista suuri osa tuotetaan näissä tiloissa. Terveyskeskuksen tilat ovat yhdistelmä tiimityötiloja, perinteisiä vastaanottohuoneita sekä toiminnan edellyttämiä erityistiloja, kuten kuvantaminen, laboratorio ja terapiatilat.
Suun terveydenhuollon vastaanottohuone Nastolan terveyskeskuksessa.
Asiakkaat ja henkilökunta ovat olleet tyytyväisiä uusiin tiloihin ja viihtyneet hyvin siisteissä, valoisissa ja toimivissa tiloissa.
Petteri Jyrkinen, Päijät-Hämeen hyvinvointialueen hallintoylilääkäri
Sujuva siirtymä aikataulun haasteista huolimatta
Päätös väistötilojen hankkimisesta tehtiin lokakuun 2020 lopulla, jonka jälkeen aloitettiin sisäinen valmistelu ja tilojen edellytysten kartoittaminen. Haussa oli kustannustehokas ratkaisu, jossa pystyttäisiin optimaalisella neliömäärällä toteuttamaan sosiaali- ja terveyskeskuksen moninaiset toiminnot ja tekemään tilasta juuri käyttäjiensä tarpeisiin sopiva. Hankkeen tarjouspyyntöä varten valmisteltiin tältä pohjalta yksityiskohtaiset tilakortit, huoneohjelma ja mallipiirustukset, ja se julkaistiin toukokuun 2021 alussa.
– Adapteo oli markkinavuoropuhelun aikana aktiivinen ja pääsimme heti hyvään keskusteluyhteyteen. Adapteon konsepti todettiin toimivaksi ja sopimus väistötilojen rakennushankkeesta syntyi kesäkuussa 2021, Petteri Jyrkinen summaa.
Rakennuskohde oli myös Adapteolle iso projekti, sillä sosiaali- ja terveyskeskus on väistötilaksi melkoisen iso. Rakennuttaja-rakennusmestari Esa Koskinen kertoo rakentamisen ajankohdan olleen materiaalien saatavuuden rajoitteiden takia erityisen haastava. Tiukasta aikataulusta jouduttiin hieman joustamaan, ja uusien väistötilojen luovutus tapahtui hyvässä yhteisymmärryksessä maaliskuussa 2022.
Sote-keskuksen toimintaan ei laitetoimitusten, kuten uusien kuvantamisen laitteiden aikataulutuksen haasteista huolimatta tullut minkäänlaisia katkoksia. Siirtymä vanhoista tiloista uusiin onnistui mallikkaasti ja palvelut toimivat myös muuton aikana, mihin kaikki osapuolet olivat erityisen tyytyväisiä.
Käyttäjät mukana tilojen suunnittelussa
Sosiaali- ja terveyskeskuksen käyttäjät olivat mukana tilojen suunnittelussa alusta alkaen. Tarjouspyynnön pohjaksi tehtävää huonetilaohjelmaa valmisteltaessa kuultiin käyttäjäryhmien edustajia ja suunnitelmia hiottiin yhdessä eteenpäin. Juuri tämän taustatyön ansiosta uudet tilat toimivat hyvin.
Niin sanotussa talotyöryhmässä käytiin kaikkien käyttäjien, kuten avosairaanhoidon, laboratorio- ja kuvantamispalveluiden, suun terveydenhuollon, neuvolan, kuntoutuksen ja lapsiperheiden sosiaalityön työntekijöiden kanssa väistötilojen konkreettisia tilatarpeita läpi. Laaja-alaiset ja monipuoliset toiminnot vaativat niiden yhteensovittamista ja tilojen logistiikan toimimista näiden tarpeiden pohjalta, kuvailee Jyrkinen huolellista valmisteluprosessia.
Puurakenteiset moduulit edistävät kiertotaloutta
Kiertotalouden periaatteet on huomioitu muunneltavissa tiloissa, joita voidaan moduulirakentamisen ansiosta pienentää tai suurentaa asiakkaan tarpeiden mukaan myös vuokrasuhteen aikana. Näin rakennuksissa vältytään hukkatilalta sekä siihen liittyviltä kustannuksilta.
Adapteon rakennusmoduulien pääasiallinen rakennusmateriaali on puu, minkä ansiosta niiden hiilijalanjälki on pieni. Väliaikaiseen käyttöön tarkoitetuissa malleissa ei myöskään ole hiilijalanjälkeä kasvattavaa betoniperustusta. Moduulit ovat kierrätettäviä, ja käytöstä poistetut moduulit kunnostetaan aina uuteen käyttötarkoitukseen. Niiden tullessa elinkaarensa päähän, ne myydään vielä eteenpäin uusiokäytössä hyödynnettäviksi.
Kuvantamiselle saatiin järjestettyä oma tilava ja tarkat mitat täyttävä huoneensa.
Hammashoitola oli rakennushankkeen vaativin osuus, mutta myös palkitsevin onnistuminen.
Esa Koskinen, Rakennuttaja-rakennusmestari, Päijät-Hämeen hyvinvointialue
Toimivat ja valoisat väistötilat ylittivät odotukset
Sekä Nastolan sosiaali- ja terveyskeskuksen asiakkaat että henkilökunta ovat olleet tyytyväisiä uuteen ratkaisuun ja viihtyneet erinomaisesti siisteissä, valoisissa ja hyvin toimivissa tiloissa. Etukäteen hieman pelättiin väistötilojen olevan ankea, parakkityyppinen ratkaisu, joten uudet tilat ovat yllättäneet käyttäjät positiivisesti. Vaikka työtilojen koko on tilatehokkuustavoitteiden takia pienentynyt, runsas luonnonvalo saa ne tuntumaan tilavilta ja raikkailta. Huoneet on suunniteltu alusta alkaen vastaamaan käyttötarkoitukseensa ja tukemaan nykyaikaisia toimintamalleja.
– Vaikka mitoituksen kanssa oli haasteita ja esim. tarkkaa sijoittelua vaativien kuvantamislaitteiden sijoittamista jouduttiin työstämään huolella, ei tilojen sisältä päin katsottuna edes arvaisi olevan moduulitilat, ylilääkäri Petteri Jyrkinen kuvailee.
Tiimityömallissa asiakkaita hoidetaan sairaanhoitajista, lääkäreistä ja tarvittaessa erityistyöntekijöistä muodostuvana tiiminä paljon myös etäyhteyksien kautta. Nastolan sosiaali- ja terveyskeskukseen suunniteltiin kaksi suurta, tiimin kommunikointitarpeisiin joustavasti vastaavaa työskentelytilaa, joihin mahtuu tarvittaessa jopa toistakymmentä henkilöä. Näiden suurempien työtilojen ympärille suunniteltiin perinteisiä, pienempiä vastaanottohuoneita, jotka nekin ovat edelleen tarpeellisia esimerkiksi suun terveydenhuollon tiloissa.
– Hammashoitola oli rakennushankkeen vaativin osuus, mutta myös palkitsevin onnistuminen. Suhteessa kohteen ja aikataulun vaativuuteen kaikki sujui todella hyvin, Esa Koskinen kertoo.
Lasten värikäs kuntoutustila kutsuu touhuamaan.
Moduulitilat aidosti yhdessä tehden
Yhteistyö Adapteon ja Nastolan sote-keskuksen välillä on ollut aina hankkeen markkinavuoropuhelusta alkaen hyvin onnistunutta. Adapteon myyntitiimin aktiivinen ote ratkoa ongelmia ja tuottaa hyödyllistä materiaalia suunnittelun pohjaksi saa erityisen paljon kiitosta asiakkaalta. Adapteon Senior Sales Manager Hanna Suppula kuvailee, että kohde oli mielekäs projekti, koska tilaajan kanssa tehtiin paljon yhteistyötä, kommunikaatio oli avointa ja puhallettiin yhteen hiileen.
– Iso kiitos Nastolan organisaatiolle ja sen nopealle toiminnalle. He olivat myös tehneet paljon taustatyötä käyttäjien kanssa, mikä antaa aina onnistumisen avaimet näinkin haastavalle kohteelle, jossa on monta erilaista toimijaa ja tarvetta.
Myös Petteri Jyrkinen on tyytyväinen erityisesti kommunikointiin ja koko hankkeen läpi kantaneeseen yhteistyöhön.
– Keskusteluyhteys on toiminut erinomaisesti niin suunnitteluvaiheessa kuin työmaallakin ja projektia on viety eteenpäin aidosti yhdessä tehden. Aikataulun aiheuttamat haasteet pystyttiin ratkomaan ja viestimään ulospäin hyvässä yhteisymmärryksessä, Jyrkinen kertoo.
Esa Koskinen kiittelee koko rakennustiimiä sujuvasta yhteistyöstä, sopimusten pitämisestä ja keskusteluyhteyden säilymisestä Adapteon kanssa koko hankkeen ajan. Adapteon kokenut projektinjohto osasi asiansa ja homma oli koko ajan hanskassa.
– Väistötilojen käyttöönoton jälkeen on tullut todella vähän yhteydenottoja, mikä kertoo siitä, että käyttäjät ovat olleet tyytyväisiä, Koskinen myhäilee.
Adapteo vastaa myös sosiaali- ja terveyskeskuksen tilojen huollosta, mikä on asiakkaalle huoleton ratkaisu. Yhteistyö jatkuu koko vuokrasuhteen ajan, eli ainakin 3 vuotta. Tarkoituksena on rakentaa Nastolaan lopulta uusi, pysyvä terveyskeskus. Siihen saakka terveyskeskuksen käyttäjät viihtyvät hyvin toimivissa väistötiloissa. Adapteon väistötilojen joustava vuokra-aika antaa pelivaraa sen suunnittelulle ja toteutukselle.