
Kuluneen vuoden aikana moni on huomannut, että tulevaisuutta on mahdoton ennustaa. Adapteon aluemyyntipäällikkö Timo Rinkinen kertoo, että Adapteon rakennukset nousevat sinne, missä niitä tarvitaan. Olennaista on, että asiakas saa tilat, jotka hän tarvitsee, eikä tiloja, jotka hänelle myydään. Käytännössä myyntityö on asiakkaan auttamista.
– Olen ollut Adapteolla 2,5 vuotta, ja jo siinä ajassa maailma on muuttunut paljon. Kun aloitin, väistötila-ajattelu oli yleistä.
Adapteon aluemyyntipäällikkö Timo Rinkinen kertoo, että ihmisten ajatusmaailmaa oli aika tuulettaa. Mielikuvat parakeista ja konteista oli aika karistaa menneisyyteen. Samalla kun konsernin strategia muuttui tukemaan tätä ajattelua, visio muunneltavista rakennuksista alkoi vähitellen Suomessa kirkastua myös käytännön tasolla.
– Silti ihmiset eivät aina hahmota, millaisia muunneltavat rakennukset ovat. On ymmärrettävää, että ihmiset ovat tarkkana, kun rakennuksen käyttäjät ovat usein lapsia. Mutta rakennukset eivät ole parakkeja vaan ne on rakennettu modulaarisella rakennustavalla. Ne ovat valoisia, niiden lämpötila on säädettävissä eikä niissä ole todettu sisäilmaongelmia.
Tänään Adapteoa voikin luonnehtia rakennusyhtiöksi.
– Tarjoamme muitakin tiloja kuin väistötiloja. Muutamme yhteiskuntaa niin, että rakennamme tiloja sinne, missä niitä tarvitaan
Koulu sinne, missä lapset asuvat
Kuluneen vuoden aikana moni on huomannut, että on mahdoton ennustaa, mitä tapahtuu viiden, puhumattakaan kymmenen vuoden päästä. Timo selittää, miten jotkin asiat ovat silti ennakoitavissa, ja miten Adapteo pystyy vastamaan sekä tunnettuihin että tuntemattomiin haasteisiin.
– Ajatellaan, että kaupunginosassa on paljon lapsiperheitä ja sinne rakennetaan koulu. Lapset kasvavat kuitenkin nopeasti. Pian alueella alkaa olla keski-ikäisiä, jopa ikääntyviä ihmisiä. Siitä huolimatta kaupunginosassa on kivijalkakoulu. Lapsiperheitä on nyt ehkä enemmän toisessa kaupunginosassa, mutta siellä ei ole koulua.