
Julkista keskustelua terveydenhuollosta hallitsevat puheet rahapulasta, palvelupisteiden karsimisesta ja niiden korvaamisesta digipalveluilla. Adapteon joustavat tilaratkaisut voivat auttaa pitämään terveyspalvelut lähellä käyttäjiä.
Yle raportoi maaliskuussa, että suurin osa vuonna 2022 toimintansa aloittaneista aluevaltuustoista ja -hallituksista on joko lakkauttanut terveysasemia tai ainakin muuttanut niitä sote-pisteiksi, joissa ei ole pysyvää lääkärin vastaanottoa. Yhteensä hyvinvointialueet ovat Ylen mukaan päättäneet yli sadan terveysaseman sulkemisesta tai niiden palvelujen oleellisesta vähentämisestä.
Merkittävin syy palveluiden purkamiseen on ollut rahapula. Iso osa alueista varautuukin uusiin vähennyksiin keväällä 2025 alkaneella vaalikaudella.
Digitaaliset terveyspalvelut yleistyvät – digitaitojen pysyttävä mukana
Katoavia palvelupisteitä korvaamaan on kaavailtu lisää etä- ja digipalveluita. Viime vuosina etäasioinnin määrä onkin moninkertaistunut sosiaali- ja terveyspalveluissa. Myös erilaiset digitaaliset oirekyselyt, digiklinikat ja digitaaliset sote-keskukset ovat tulossa tai jo tulleet osaksi hyvinvointialueiden arkea.
Suurimmat odotukset on lastattu tekoälyratkaisuille. Niiden arvellaan tehostavan sekä lääkärien että hoitajien työtä merkittävästi. Syksyllä 2024 julkaistussa tutkimuksessa havaittiin esimerkiksi, että tekoäly suoriutui vaikeasta diagnostisesta päättelystä sekä nopeammin että tarkemmin kuin kokenut lääkäri.
Jotta teknologian tarjoamista hyödyistä tulisi totta, myös työntekijöiden digiosaamisen on pysyttävä kehityksen tahdissa. Sosiaali- ja terveysministeriön teettämän selvityksen mukaan sote-alalla haasteena on etenkin tekoälyosaamisen puute. Vielä suurempi muutos liittyy toimintakulttuurin ja palveluprosessien uudistamiseen. Digityökalut ja kunnilta periytyvät palveluprosessit pitää sovittaa yhteen niin, että ne tukevat sekä asiakkaiden palvelua että ammattilaisten työtä.
Koillis-Helsingissä Adapteo on toteuttanut Helsingin kaupungille yli 6000 neliömetrin moduulirakenteiset väistötilat, joissa toimivat muun muassa hammashoitola, kirjasto ja nuorisopalvelut.
Uudet tilaratkaisut sujuvoittavat lähipalveluja
Digitalisaatio ei kuitenkaan ole ainoa keino tuoda terveyspalveluihin lisää joustavuutta, tehoja ja säästöjä. Myös uudenlaiset tilaratkaisut tarjoavat hyvinvointialueille mahdollisuuksia sote-palvelujen sujuvoittamiseen.
Terveydenhuollossa sähköinen asiointi tulee jatkossakin tarvitsemaan rinnalleen myös lähipalvelua – mutta lähivastaanottojen ylläpito ei välttämättä edellytä alueilta massiivisia rakentamis- ja korjausinvestointeja. Kiinteästi yhteen paikkaan rakennettujen palveluyksiköiden tilalle on jo tarjolla esimerkiksi liikkuvia terveyspisteitä.
Toinen joustava vaihtoehto lähipalveluiden järjestämiseen ovat muuntojoustavat moduulirakennukset. Ne soveltuvat hyvin esimerkiksi kohteisiin, joiden pitkäaikaisesta tarpeesta ollaan epävarmoja.
– Harva osaa ennustaa, mikä kaikki terveyssektorilla muuttuu vaikkapa seuraavan kymmenen vuoden aikana. Muuntojoustavat tilat antavat kunnille ja hyvinvointialueille paremmat eväät sopeutua nopeisiinkin muutoksiin. Niihin ei tarvitse sitoutua vuosikymmeniksi, vaan niitä voi laajentaa, pienentää, muunnella ja siirtää joustavasti, kertoo Adapteo Finlandin toimitusjohtaja Tuomas Vaalto.
Kuntien ja hyvinvointialueiden tilatarpeet voivat tuntua vaativalta palapeliltä koottavaksi. Nastolan sote-keskuksen palvelut pystyttiin siirtämään sujuvasti viihtyisiin väistötiloihin ilman palvelukatkoksia.
Tilaratkaisuja, jotka keventävät veronmaksajien kuormaa
Moduulien avulla on jo toteutettu tiloja muun muassa neuvolalle, laboratoriolle ja kokonaiselle terveysasemalle. Esimerkiksi Enossa muunneltavat tilaratkaisut turvasivat hammashoitolan pysymisen omalla kylällä ja Nastolassa sisäilmaongelmien riivaaman terveyskeskuksen tilalle tehtiin 2626-neliöiset modulaariset väistötilat, jotka vastaavat sosiaali- ja terveydenhuollon moniin tarpeisiin.
Helsingissä Adapteo on toteuttanut kaupungille yli 6000 neliömetrin moduulirakenteiset väistötilat palvelemaan Suutarilan monitoimitalon ja Siltamäen ala-asteen käyttäjiä. Tiloissa toimivat koulun ja päiväkodin ohella muun muassa hammashoitola, kirjasto ja nuorisopalvelut. Tilat on suunniteltu siten, että vaikka toinen osio puretaan, toinen voi silti jatkaa toimintaansa.
– Moduulirakennukset poistavat tyhjilleen jäävistä tiloista koituvan omistajariskin ja antavat päättäjille vapaammat kädet tehdä päätöksiä tilojen käytöstä. Asiakas vuokraa moduulit tietyllä hinnalla tietyksi ajaksi, yleensä muutamaksi vuodeksi, minkä jälkeen voi vapaasti miettiä jatkoa. Yllätyskuluja ei kerry, sillä rakennusten huolloista ja korjauksista vastaa moduulit omistava yritys, Vaalto korostaa.
Harkitsetko siirtokelpoisen tilan hankintaa? Lataa ostajan opas
Ostajan oppaasta saat tärkeää tietoa mm. tilojen teknisistä vaatimuksista, hankintaprosessin eri vaiheista, vastuiden jakautumisesta hankinnassa sekä hyvästä kilpailutusmateriaalista.
Lataa opas täältä.