Vantaan Kytöpuiston koulu

Vantaalle nopeasti noussut modulaarinen koulurakennus ihastuttaa avaruudellaan

Kytöpuiston koulun väistötila valloittaa valoisilla ja väljillä tiloillaan sekä korkeilla luokkahuoneillaan. Kaksikerroksinen, 4400 rakennus valmistui 7 kuukaudessa ja toimii väistötilana Kytöpuiston, Itä-Hakkilan ja Ilolan koulujen korjausten aikana. Modulaarinen ratkaisu on ympäristöystävällinen, koska se voidaan purkaa ja siirtää neljän vuoden vuokra-ajan jälkeen. Modulaarisesta toteutuksesta huolimatta toimivuudesta ei ole tarvinnut tinkiä, sillä tiloissa on erikoisaineiden luokat ja myös liikuntasali. Koulussa aloittivat tammikuussa 2024 ala-asteen 1-6 luokat.

Toimitettu koulurakennus:

  • 2 kerrosta
  • U:n muotoinen rakennus
  • Kerrosala 4.400 m2
  • Tilat: pienryhmätiloja, luokkahuoneita, ruokala, keittiö, liikuntasali, erityisaineiden luokkia – kotitalous, käsityö ja tekninen työ sekä henkilökunnan tilat.

Katso video Kytöpuiston koulun rakennusprojektista!

Vuonna 1980 valmistunut Kytöpuiston koulu peruskorjataan syksyyn 2025 mennessä. Vantaalla on myös muita korjausta tarvitsevia koulurakennuksia, ja niinpä kaupunki päätti tehdä yhden ison väistötilan toimimaan vuorollaan usean koulun väistötilana. Väistötila ja käynnissä oleva rakennustyömaa eivät mahdu turvallisesti jokaisen koulun tontille. Pitkäaikaisempi rakennus on myös resurssiviisas monella tavalla. Ratkaisuksi valittiin Adapteon vuokrarakennus

”Adapteo valikoitui tämän koulun rakentajaksi kilpailutuksen kautta. Hinta ja laatu kohtasivat sen verran hyvin, että päädyttiin heihin”, kertoo Vantaan kaupungin rakennuttajapäällikkö Juha Vuorenmaa.
Koulurakennusta käyttävät ensin Kytöpuiston koulun oppilaat ja opettajat. Sen jälkeen tilojen käyttäjinä ovat ensin Itä-Hakkilan koulun ja sitten Ilolan koulun väki. Oppilaita väistötilassa on kerrallaan noin 535 ja opettajia 60.

Katso alta kuvat koulun rakennusajalta.

Adapteo web 900 x 506 px

Adapteo valikoitui tämän koulun rakentajaksi kilpailutuksen kautta. Hinta ja laatu kohtasivat sen verran hyvin, että päädyttiin heihin.

Juha Vuorenmaa, rakennuttajapäällikkö, Vantaan kaupunki

Sujuvaa yhteistyötä isossa projektissa

Projektipäällikkö Annika Varsio Vantaan kaupungilta kuvailee projektin sujumista ja lopputulosta:
Saimme modernit, siistit tilat ja käyttäjät olleet erittäin tyytyväisiä. Tämä on ollut erittäin iso projekti. Olemme tyytyväisiä Adapteoon, sillä yhteistyö on sujunut hyvin viimeistelyjä myöten.

”Käyttäjät ovat olleet ihastuneita tiloihin ja tunnelma on positiivinen”, Varsio kertoo. ”Lapset ja opettajat alkoivat tuoda malttamattomina jo tavaroita sisään jo ennen tilojen loppusiivouksia joulukuussa ja joku luokka ei halunnut enää palata lainkaan vanhoihin tiloihin”, hän jatkaa.

Koulun sisustuksessa näkyy upeasti osallistavan taideprojektin lopputulos; jokaisen oppilaan piirtämä hahmo on ikuistettu aulatilojen erityispainatuksena tehtyyn tapettiin.

Kytöpuisto tapetit

Osallistavan taideprojektin tuloksena syntynyt tapetti sisältää jokaisen oppilaan tekemän hahmon.

Lapset ja opettajat alkoivat tuoda malttamattomina jo tavaroita sisään jo ennen tilojen loppusiivouksia joulukuussa ja joku luokka ei halunnut enää palata lainkaan vanhoihin tiloihin.

Annika Varsio, projektipäällikkö, Vantaan kaupunki

Onnistunut pohjaratkaisu täytti vaatimukset

Annika Varsio kiittelee Adapteon hyvää pohjaratkaisua, joka täyttää tilaohjelman vaatimukset ja on ollut käyttäjille mieleinen. Myös huonekorkeus herättää positiivista huomiota sen ollessa 2,8 – 3 m, eli parempi kuin pysyvissä rakennuksissa. Varsio kertoo, että myös huonemuodot ovat tykättyjä, sillä neliömäinen parempi kuin suorakaiteen mallinen. Tilaohjelmassa asetetut vaatimukset on onnistuttu toteuttamaan A16-moduuleilla.

”Adapteon projektin toteutus ja valvonta toimi tosi hyvin ja erityiskiitokset onnistuneelle suunnittelun ja toteutuksen yhdistämiselle osaavien vastuuhenkilöiden toimesta”, Varsio summaa.

Adapteo web 900 x 506 px (7)

Liikuntasalin toteuttaminen ei ole itsestäänselvyys modulaarisessa rakentamisessa. Vantaalle se onnistui Adapteon tilavien A16-moduulien ansiosta.

Nopeutta ja kiertotaloutta modulaarisella rakennustavalla

Adapteon projektipäällikkö Timo Peltonen korostaa, että modulaarisen rakentamisen nopeus erottaa sen perinteisestä rakentamisesta. Kytöpuiston kouluprojektissa moduulien valmistelu alkoi toukokuussa 2023, ja koko rakennus saatiin valmiiksi vain seitsemässä kuukaudessa.

Kestävän kehityksen ja kiertotalouden periaatteet toteutuvat esimerkillisesti Adapteon rakennustavassa; kaikki jätteet kierrätetään ja itse rakennukset suunnitellaan uudelleenkäytettäviksi.

Peltonen on tyytyväinen lopputulokseen, jossa toteutuivat monipuolisesti erilaiset tilat, kuten erityisopetusluokat, laitoskeittiö ja liikuntasali. Maaperän haastavuudesta huolimatta – alueella oli paljon savea – Adapteo onnistui toteuttamaan projektin, johon kuului paitsi rakennusten pystytys, myös maatöiden ja turvallisuuskoordinoinnin hoitaminen. Lisäksi Adapteo vastasi alueen maisemoinnista, pihan kunnostamisesta ja leikkivälineiden hankinnasta.

Adapteo web 900 x 506 px (5)

Tiivistä yhteistyötä

Projektissa tehtiin tiivistä yhteistyötä henkilökunnan kanssa eli kuultiin käyttäjiä tilojen suunnittelussa. Omat tilansa koulurakennuksessa ovat saaneet myös terveydenhoitaja, psykologi ja puheterapeutti ja henkilökunnalle tehtiin toimivat tilat mukaan lukien pukuhuoneet suihkuineen.

Rakentajat ja Vantaan kaupungin edustajat kokoontuivat yhdessä järjestettyyn puurojuhlaan ja harjakaisiin 1.12. Tilaisuudessa lapset esittivät joululauluja, ja sekä rakentajien että koulun edustajien puolelta pidettiin puheita. Yhteistyö Adapteon ja Vantaan kaupungin välillä on jatkunut saumattomasti myös rakennuksen luovutuksen jälkeen.

Vantaan kaupunki on varautunut pitämään osan modulaarisesta koulurakennuksesta käytössä vähintään neljän vuoden ajan. Tämä mahdollistaa koulun mukautumisen Kytöpuiston oppilasmäärän mahdolliseen kasvuun tulevaisuudessa.

Adapteon projektin toteutus ja valvonta toimi tosi hyvin ja erityiskiitokset onnistuneelle suunnittelun ja toteutuksen yhdistämiselle osaavien vastuuhenkilöiden toimesta.

Annika Varsio, projektipäällikkö, Vantaan kaupunki

Adapteo web 900 x 506 px (9)