Västerskogin päiväkoti

Pitkäaikaiset vuokratilat Västerskogin päiväkodille Sipooseen

Sipoon Västerskogissa sijaitsee samanniminen päiväkoti, jolle Adapteo toimitti viihtyisän ja toimivan päiväkotirakennuksen rinnetontin ja kaksikielisyyden huomioiden. Tyylikkäät tilat ovat keränneet kiitosta päiväkodin lasten ja henkilökunnan lisäksi alueen asukkailta, ja niitä käytetään ahkerasti myös iltatoimintaan.

Toimitettu päiväkotirakennus:

  • Yksi kerros
  • T:n muotoinen rakennus
  • Kerrosala 1000 m2
  • Kylmä ulkovälinevarasto talon alla ja erillinen kylmä vaunukatos
  • Tilat neljälle ryhmälle, monitoimitila, jakelukeittiö, henkilökunnan tilat

Adapteon vuokratiloilla joustoa tulevaisuuden varalle

Kaksikielinen Västerskogin päiväkoti tarjoaa varhaiskasvatusta suomeksi ja ruotsiksi 1-5-vuotiaille lapsille. Päiväkodissa toimii neljä ryhmää, joista yksi on kielikylpyryhmä 4-5-vuotiaille suomenkielisille lapsille. Lapsia päiväkodin ryhmiin mahtuu 21, jolloin koko päiväkodissa on yhteensä 84 lasta. Tilojen suunnittelussa on kuitenkin varauduttu siihen, että tilapäisesti päiväkotiin voidaan ottaa enemmänkin lapsia.

Samalla tontilla sijaitsi ennestään kolme vanhaa, jo huonokuntoista päiväkotirakennusta. Etelä-Sipoon päiväkotiselvityksen mukaan vaihtoehtoina oli joko rakennusten peruskorjaaminen, uuden rakentaminen tai vuokraaminen, jotka osoittautuivat taloudellisesti lähes yhtä suuriksi investoinneiksi. Tulevan tilantarpeen jatkumisesta Västerskogin alueella ei kuitenkaan ollut varmuutta, joten vuokramallin tulevaisuuden varalle tarjoama joustovara ratkaisi tilanteen vuokraamisen voitoksi.

Emme olleet varmoja jatkuuko tilantarve pidempään, joten joustovara ratkaisi, koska vuokramalli antaa mahdollisuuden tulevaisuuteen.

Jukka Haakana, rakennuttajainsinööri-husbyggnadsingenjör, Sipoon kunta

Västerskogin päiväkoti eteinen

Tontin haaste ratkaistiin sujuvalla suunnittelulla

Päiväkotihankkeen tarjouspyynnöt otettiin vastaan elokuussa 2022 ja valinta tehtiin saman vuoden lokakuussa. Vielä tarjousvaiheessa ei otettu piirustuksia vastaan, vaan rakennusta lähdettiin suunnittelemaan vasta toimittajan valinnan jälkeen. Vaatimuksia toimittajille oli kirjattu 20 sivua ja lisäksi tuli huomioida huonetilaohjelma ja hankintaohjelma.

Haasteellinen sijainti kapean yksityistien varrella sai muutaman toimittajan perääntymään jo tässä vaiheessa, sillä päiväkodin elementtien kuljettaminen olisi ollut vaikeaa. Adapteo kuitenkin täytti vaaditut kriteerit ja päiväkodille sovittu 10 + 5 vuoden vuokra-aika lunastusoptiolla vastasi myös kunnan taloudellisia vaatimuksia.

Suunnitteluvaihe tehtiin yhteistyössä Adapteon kanssa, ja jyrkän rinnetontin haaste ratkaistiin suunnittelemalla yksikerroksinen päiväkotirakennus, jossa varasto sijaitsee talon alla pihan sijaan. Kaikki tontin rakennukset jätekatosta lukuun ottamatta ovatkin Adapteon toimittamia. Suunniteluvaihe sujui rakennuttajainsinööri Jukka Haakanan mukaan hyvin ja joustavasti.

Västerskogin päiväkoti moduulirakennus

Päiväkoti saatiin valmiiksi ripeällä aikataululla

Rakentaminen päästiin aloittamaan ripeällä tahdilla tammikuussa. Adapteo hoiti myös valmistelevat maatyöt lisäpalveluna, ja ahtaalta rinnetontilta piti kaataa joitakin puita rakennuksen sijoittamiseksi. Rakennus luovutettiin toukokuun lopussa ja Adapteon rakentamat parkkipaikat sekä kunnan tekemät pihatyöt saatiin valmiiksi kesän aikana. Västerskogin päiväkodin toiminta pääsi vauhtiin uudessa rakennuksessa elokuussa 2023.

Päiväkodin johtaja Maria Blomberg von der Geest kehuu suunnitteluvaiheen ja rakennusvaiheen edenneen hyvin ja aikataulussa. Myös yhteistyö ja tilojen muokkaaminen toiveiden mukaisiksi yhdessä Adapteon kanssa keräävät häneltä kiitosta.

Rakennus on toiminut hyvin käytössä ja olen hyvin tyytyväinen lopputulokseen. Lapset pitävät tiloista, henkilökunta viihtyy niissä hyvin ja kokevat ne toimiviksi.

Maria Blomberg von der Geest, Västerskogin päiväkodin johtaja, Sipoon kunta

Västerskogin kaksikielinen päiväkoti

Kaksikielisyys on huomioitu toimivissa ja tyylikkäissä tiloissa

Västerskogin päiväkoti koostuu Adapteo Grow -konseptin pitkäaikaiseen tai pysyvään käyttöön suunnitelluista A16-moduuleista. Rakennuksessa on neljä eri sisäänkäyntiä, joista yhdestä sisäänkäynnistä pääsee aina kahteen osastoon. Iltatoiminnan ja henkilökunnan sekä keittiön sisäänkäynti on erikseen. Päiväkodin ruoka tulee muualta ja se lämmitetään keittiössä.

Kaksikielisyys on huomioitu jakamalla toiminta kahteen siipeen; yhdessä siivessä toimivat suomenkieliset ryhmät ja toisessa siivessä on ruotsinkielinen ryhmä sekä kielikylpyryhmä. Lisäksi päiväkodista löytyvät yhteiset pienryhmätilat ja sali.

Tilat on koettu sekä toiminallisiksi että tyylikkäiksi ja niiden käyttäjiltä on sadellut kiitosta. Päiväkodin johtaja Maria Blomberg von der Geest on erityisen tyytyväinen henkilökunnan tiloihin, saliin ja ryhmätilojen tilaratkaisuihin. Pienryhmätilat ovat kompaktit, mutta toimivat. Sekä päiväkodin lapset huoltajineen että henkilökunta ovat olleet tyytyväisiä tiloihin ja viihtyneet niissä hyvin.

Päiväkodista löytyy myös iltakäyttöön soveltuva, vuokrattava monitoimitila. Alueen asukkaat ja päättäjät ovat ottaneet päiväkotirakennuksen omakseen järjestäen siellä tilaisuuksia ja kokouksia ja kokien rakennuksen erittäin onnistuneena Siirtokelpoinen rakennus on koettu yhtä hyväksi ja pysyvän oloiseksi kuin tavanomainen paikallaan rakennettu rakennus.

Tilat ovat hyvät ja käyttäjiltä on saatu kiitosta. Päättäjät ovat pitäneet tiloissa kokouksia ja olleet tyytyväisiä.

Jukka Haakana, rakennuttajainsinööri-husbyggnadsingenjör, Sipoon kunta

västerskog 6