kuva1-1

Laukaan kunnanvirastolle hybridimallinen Adapteo-toimisto

Laukaan vanhan kunnanviraston rakennuksessa, Kuntalassa, sisäilmaoireet pakottivat kunnan johdon etsimään vaihtoehtoisia työskentelytiloja. Kunnanvirastolle tullaan toteuttamaan uusi rakennus, jonka hankesuunnittelu on tällä hetkellä käynnissä, mutta sitä odotellessa kunnan työntekijöiden piti päästä puhtaisiin tiloihin sisäilmaongelmia pakoon. Perusteellisten valmistelujen ja kilpailutuksen jälkeen väliaikaiseksi Kuntalaksi valittiin Adapteon toimistorakennus.

Toimitettu toimistorakennus:

  • Kaksi kerrosta
  • I:n mallinen rakennus
  • 1104 m2 + erillinen arkisto 25 m2
  • Avotoimistotilaa, yksityisiä toimistohuoneita, neuvotteluhuoneita, hiljaista työskentelytilaa, aula- ja vastaanottotilat, arkisto

 

Kunnanviraston tilojen hankinta alkoi markkinakartoituksella

Kun Laukaassa oli käynyt selväksi, että vanhan Kuntalan sisäilmaongelmien vuoksi henkilökunnalle tulisi järjestää väistötilat, kunnassa alkoi selvitystyö vaihtoehtoisen tilan hankkimiseksi ennen uuden kunnantalon valmistumista.

Vaihtoehtojen kartoittamiseksi Laukaa piti markkinakartoituksen eri väistötiloja tarjoavien yritysten kanssa. Kartoituksessa kunta pyrki selvittämään eri toimijoiden mahdollisuuksia toteuttaa kunnan tarvitsemat toimistotilat.

Kartoituksen pohjalta kunnan tekniset palvelut perehtyi eri vaihtoehtoihin, jotta avoimuus säilyisi ja pystyttäisiin tarjoamaan mahdollisuus kilpailulle. Tiloista järjestettiin avoin kilpailutus, jolla pyrittiin etsimään kunnalle kustannustehokas ratkaisu. Lopulta tilahankinta eteni kilpailutusvaiheeseen, jonka perusteella väistötilojen toimittajaksi valikoitui Adapteo.

Hiljainen_tyotila

Uuteen hybriditoimistoon sisältyy myös hiljaista työskentelytilaa.

Lopputuloksena moderni hybridimallinen toimistorakennus

Laukaan kunnanvirastoa käyttävät päivittäin niin kunnan työntekijät kuin kuntalaiset asioidessaan virastossa. Vanhassa virastossa kuntalaiset pääsivät kulkemaan koko rakennuksessa, mutta uudessa Adapteon rakennuksessa haluttiin asiakkaiden palveluun tarkoitetut tilat rajata työntekijöiden omista tiloista.

Yksi tärkeä syy oli työrauhan varmistaminen uudessa hybriditoimistossa, jossa eri osastojen työpisteet sijaitsevat osin avotoimistoissa. Avotoimistojen lisäksi tiloihin sisällytettiin monipuolisia muita työskentelytiloja eri tarkoituksiin.

Uudesta toimistorakennuksesta löytyy niin yksityisiä toimistohuoneita, neuvotteluhuoneita, hiljaista työtilaa, aulatilaa, kopiohuoneet kuin varastoja. Lisäksi kahta kerrosta yhdistämään valittiin portaiden lisäksi hissi, jolla varmistettiin rakennuksen esteettömyys.

Rakennuksen yhteyteen rakennettiin myös erillinen arkisto, joka täyttää kaikki viralliset määräykset mm. arkiston paloturvallisuuden osalta.

Uusi väistötila sijaitsee vanhan Kuntalan välittömässä läheisyydessä, ja sen kokoushuoneet, ruokailutilat sekä muutamat työpisteet ovat edelleen käytössä.

Tärkeintä oli saada terveelliset ja turvalliset tilat

Kaiken kaikkiaan tiloista haluttiin kustannustehokkaat, monikäyttöiset sekä tehokkaat tilankäytön näkökulmasta. Laukaan kunnan rakennuttajainsinööri Jukka Vähäsöyrinki kunnan tilapalveluista kuitenkin korostaa, että tärkeintä oli saada nykyaikaiset, terveelliset ja turvalliset tilat.

Vähäsöyringin oma työpiste sijaitsee uudessa rakennuksessa, joten hän on päässyt olemaan ensimmäistä kertaa prosessissa mukana niin rakennuttajan roolissa kuin itse tilojen loppukäyttäjänä.

"Uudet kunnanviraston tilamme ovat erittäin toimivat ja viihtyisät. Toki uuteen avotoimiston edellyttämään työkulttuuriin sopeutumisessa on ollut hieman totuttelemista. Työskentely samassa tilassa koko tiimin kanssa on kuitenkin helpottanut tiedonjakoa, ja yhteisten pelisääntöjen myötä jokaisella on oma työrauhansa. Hiljaiset työpisteet ja puhelinkopit ovat edellytys toimivalle työympäristölle avotoimistossa. Myös kollegoiltani on tullut hyvää palautetta puhtaista ja raikkaista uusista tiloista."

Jukka Vähäsöyrinki
Rakennuttajainsinööri, Laukaan kunta, Tekniset palvelut

Tilojen puhtauden ja raikkauden lisäksi kiitosta saa myös rakennuksen jäähdytysjärjestelmä, joka pitää tilojen lämpötilan miellyttävänä kesähelteilläkin.

Tiivis yhteistyö Adapteon kanssa jatkuu edelleen tulevaisuudessa

Laukaan kunnanvirasto ei ole ollut ainoa yhteistyöprojekti kunnan ja Adapteon välillä. Laukaalla saatiin vastikään myös Kirkonkylän koululle väistötiloja Adapteolta, ja tilat toiselle koululle ovat suunnittelussa.

Vähäsöyringin mukaan yhteistyö Adapteon kanssa on sujunut erittäin hyvin. Kireästä aikataulusta huolimatta molemmat osapuolet toimivat joustavasti projektin kaikissa vaiheissa, ja yhteinen selkeä päämäärä helpotti työskentelyä

"Suosittelisinko Adapteota? Kyllä, ehdottomasti."

Jukka Vähäsöyrinki
Rakennuttajainsinööri, Laukaan kunta, Tekniset palvelut

Jukka_Vahasoyrinki

Laukaan teknisten palvelujen rakennuttajainsinööri Jukka Vähäsöyrinki on itsekin viihtynyt uusissa väistötiloissa.

Referenssit

Adapteo Studio – jakso 1

Adapteo studion ensimmäisessä jaksossa tutustutaan tarkemmin, mitä muunneltavat rakennukset ovat ja miksi ne ovat ratkaisu epävarmaan tulevaisuuteen.

Maailma voi muuttua yllättäen – voivatko rakennuksetkin?

Koronapandemia konkretisoi, miten tulevaisuutta on välillä vaikea ennustaa. Ja miten muutokset voivat heijastua myös rakennusten käyttöön ...