Gesterbyn koulun väistökeittiö

Gesterbyn koulun tilava väistökeittiö tarjoaa jopa 800 annosta päivittäin

Kirkkonummen Gesterbyn koulu sai väliaikaiset ruokailutilat joustavan moduulirakentamisen ansiosta. Tilava väistökeittiö tarjoaa jopa 800 annosta koululaisille lounas- ja välipala-aikaan.

Toimitettu keittiörakennus:

  • Huoneistoala 397 m2
  • Kolmiosainen moduulirakennus: ruokalan linjastoalue ja kaksi erillistä ruokailutilaa

Kun Kirkkonummen Gesterbyn koulun vanha keittiö ja ruokasali jäivät uuden koulurakennuksen tieltä purkutuomion kohteeksi sisäilmaongelmien vuoksi, eteen nousi haaste: miten taata turvallinen ja toimiva ruokailuympäristö väliaikaisesti kahdelle ala-asteelle? Ruokalan tulisi palvella ainakin kahden ja puolen vuoden rakennusprojektin ajan ja mahdollistaa jopa 800 annoksen tarjoamisen lounas- ja välipala-aikaan. Ratkaisuksi tähän löytyi joustava moduulirakentaminen. Väistökeittiö oli koulun standardien mukainen: nopea ja terveysviranomaisten hyväksymä ratkaisu.

Käyttöön otettiin 484 neliömetrin kerrosalalla varustettu kolmiosainen moduulirakennus: ruokalan linjastoalue ja kaksi erillistä ruokailutilaa. Huoneistoala on 397 neliömetriä ja tilavuus 1660 kuutiometriä. Adapteon toimitukseen sisältyivät keittiö- ja ruokalatilat, LVISA-tekniikka ja laitoskeittiön laitteet, sekä yhdyskäytävät, joilla väliaikainen keittiö-ruokala-rakennus liitettiin uusien tilojen valmistumisen jälkeen purettavaan koulurakennukseen.

Väliaikaiset keittiötilat

Väliaikaisen väistökeittiön suunnittelu ja toteutus

Projektin toteutus oli osa laajempaa elinkaarihanketta. Päätös väistötilojen hankkimisesta tehtiin Gesterbyn elinkaarihankkeen hankinnan yhteydessä vastauksena ruokalan akuuttiin tarpeeseen. Koulun keittiön ja ruokasalin purkamisen vuoksi rakentamisen aikaisia väliaikaisia tiloja tarvittiin hyvinkin kiireellisesti, jotta koululaisten ruokailut voitaisiin hoitaa katkeamatta. 

Suunnittelussa ja toteutuksessa korostuivat erityisvaatimukset, kuten lyhyt toimitusaika ja ammattikeittiön vaatimat piirteet, kuten riittävän hyvä ilmanvaihto ja muun muassa lattiamateriaali, joka ei saa kastuessaan olla liukas. Tärkeää oli erityisesti se, että tilojen tuli olla kaikin puolin terveysviranomaisen hyväksymät. Adapteo on suunnitellut ja toteuttanut lukuisia ammattikeittiöitä päiväkoteihin ja kouluihin, mutta vuorokaudessa valmistettavalla annosmäärällä mitattuna Gesterbyn väistökeittiö on yksi suurimmista. 

Erityisenä haasteena projektissa oli, että Adapteolla ei ollut valmiina tämän kokoluokan valmistuskeittiön LVIS-tekniikan ratkaisua, joten sellainen kehitettiin projektin yhteydessä. Myös koulurakennukseen vievät yhdyskäytävät ja niiden suunnittelu vaativat uudenlaista suunnittelua.

Väliaikaiset ruokailutilat

Projektin eteneminen

Projektissa oli mukana lukuisia sidosryhmiä, joiden kanssa vuoropuhelu oli sujuvaa. Suunnitteluaika eteni ripeästi, ja oli yhteensä noin kuusi viikkoa. Adapteon pääsuunnittelusta vastasi Sweco ja keittiösuunnittelusta Metos. ”Koko elinkaarihankkeesta vastanneen YIT:n kanssa sekä muiden sidosryhmien kanssa yhteistyö sujui erinomaisesti ja Kirkkonummen tilapalveluiden sekä keittiötoimen aktiivinen osallistuminen suunnitteluvaiheessa mahdollisti onnistuneen toteutuksen”, Adapteon projektissa mukana ollut suunnitteluinsinööri Johan Pellikka kertoo. 

”Tämän kokoisen ammattikeittiön suunnittelu oli Adapteolle poikkeuksellinen projekti. Päivittäinen annosmäärä, 800 annosta lounas- ja välipala-aikaan, asetti omat haasteensa”, Pellikka lisää.

Lyhyt toimitusaika ja laaja sidosryhmien verkko loivat haastavat lähtökohdat, mutta nämä haasteet selätettiin hyvällä projektinjohdolla.

Johan Pellikka, suunnitteluinsinööri, Adapteo

 

Projektin onnistuminen oli yhteistyön, ammattitaidon ja aktiivisen vuorovaikutuksen summa. ”Lyhyt toimitusaika ja laaja sidosryhmien verkko loivat haastavat lähtökohdat, mutta nämä haasteet selätettiin hyvällä projektinjohdolla”, suunnittelussa mukana ollut Pellikka kuvaa.

Väistökeittiön toimivuus ja käyttäjäkokemukset

Kirkkonummen koulun ravitsemustyöntekijä Susanna Kerokoski kertoo, että käyttöönotto sujui saumattomasti: ”Kaikki oli kunnossa ja ajallaan, kuten oli sovittu, joten oli helppo aloittaa työskentely.” Nykyiset tilat ovat vastanneet tarpeisiin hyvin. ”Tilat soveltuvat hyvin meidän työskentelymme, säilytystilaa on runsaasti ja työskentelytilaa riittävästi”, kuvailee Kerokoski.

Susanna Kerokoski Gesterbyn koulu

Susanna Kerokoski on kokenut uudet tilat toimivina.

Tilat soveltuvat hyvin meidän tarpeisiimme, säilytystilaa on runsaasti ja työskentelytilaa riittävästi.

Susanna Kerokoski, ravitsemustyöntekijä, Gesterbyn koulu, Kirkkonummi

 

Koko prosessi tarpeen tunnistamisesta aina käyttöönottoon eteni kitkattomasti. Väistötilat saatiin ajoissa käyttöön, ja ne vastasivat täysin Kirkkonummen Gesterbyn koulun tarpeita.

ADAPTEO_MG_2118_rajattu