Blogit

Valaistus vaikuttaa vireyteen ja oppimiseen

  • 1 min lukuaika
<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Valaistus vaikuttaa vireyteen ja oppimiseen</span>

Adapteo

Valaistus vaikuttaa vireyteen ja oppimiseen

Valon määrä ja laatu vaikuttavat ihmisen vireyteen. Tämä pätee niin kouluissa kuin työpaikoilla. Valon määrä luokassa ja koululaisten hyvät oppimistulokset ovatkin tutkitusti yhteydessä toisiinsa.

500 lux

Hyvänä valaistuksen voimakkuutena luokkahuoneissa pidetään yleensä 500 luksia.

10 %

Suomessa koulujen oleskelu- ja työtiloissa tulee olla ikkunalasipintaa vähintään 10 % lattiapinta-alasta.

Valaistus auttaa käyttämään näköaistia ja saamaan sen kautta tietoa ympäristöstä toiminnan ja liikkumisen tueksi. Näköaisti toimii parhaiten kirkkaassa luonnonvalossa. Hyvä valaistus on erityisen tärkeä, kun luokassa tehdään tarkkaa työtä, kuten luetaan, kirjoitetaan, askarrellaan tai rakennetaan.

Kirkas valaistus tukee aktiivisuutta, kun taas hämärä rauhoittaa

Valaistus vaikuttaa myös vireystilaan ja vuorokausirytmiin. Sinisävyinen valo virkistää ja herättää aamuisin, kun taas lämpimän sävyinen valo väsyttää ja auttaa saamaan unta iltaisin.

Myös luokkaympäristössä kirkas valaistus tukee aktiivisuutta, hämärä valaistus rauhoittaa ja rentouttaa. Molempia tarvitaankin koulupäivän aikana.

Luokassa tarvitaan luonnonvaloa ja keinovaloa

Hyvänä valaistuksen voimakkuutena luokkahuoneissa pidetään yleensä 500 luksia. Keskipäivän auringonvalo on yli 100 000 luksia, ja kirkasvalolaitteet tuottavat 2 500 luksia. Suositeltu yleisvalon määrä sisätiloissa on 100 luksia. Riittävän valaistuksen tuottamiseksi tarvitaan sekä luonnonvaloa että valaisimia.

Luokkien riittävä luonnonvalo varmistetaan riittävällä ikkunapinta-alalla. Esimerkiksi Suomessa koulujen oleskelu- ja työtiloissa tulee olla ikkunalasipintaa vähintään 10 prosenttia lattiapinta-alasta.

School-Siilinjarvi-Finland-C90-2019-31_LowresolutionWEBSuomessa on säädelty ikkunapinta-alan vähimmäismäärä kouluissa.

Valo vaikuttaa lasten lukunopeuteen ja oppimiseen

Valaistuksen merkitystä oppimistuloksiin on tutkittu melko vähän. Tiedetään kuitenkin, että hyvässä valaistuksessa kirjaimet ja numerot hahmottuvat paremmin, koska silmä tarvitsee valoa yksityiskohtien havaitsemiseen. Tämä vaikuttaa lukunopeuteen ja sen välityksellä muuhun oppimiseen.

Päivänvaloa muistuttava valaistus tuottaa parhaat tulokset

Myös erilaisia keinovalaistuksia on vertailtu. Parhaat oppimistulokset on saatu täysspektrisillä loisteputkilla, joiden valo muistuttaa päivänvaloa. Led-valaisimia ei ollut mukana tässä vertailussa.

Englannissa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että valaisemalla työtasot 500 luksin teholla ja parantamalla epäsuoraa valaistusta 100 luksista 300 luksiin voidaan vaikuttaa myönteisesti koululaisten mielialaan ja oppimistuloksiin etenkin luokissa, jotka saavat talvella vähän luonnonvaloa. Matematiikan, lukemisen ja kirjoittamisen oppimistulokset paranivat, ja koululaiset olivat aamuisin vireämpiä ja aktiivisempia.

Moduulikouluissa on mahdollisimman isot ikkunat ja hyvä valaistus

Adapteon moduulikouluissa on sekä luonnonvaloa että hyvä valaistus. Valon voimakkuus työtasoilla on 500 luksia, joka sopii lukemiseen ja muuhun tarkkaan työskentelyyn. Adapteon Sales Manager Niko Oksa kertoo, että led-valaistus on väriltään puhtaan valkoinen – ei yhtä valkoinen kuin luonnonvalo, mutta miellyttävämpi silmälle.

Oksan mukaan luonnonvalon saanti taataan mahdollisimman isoilla ikkunoilla, joiden koot vaihtelevat tiloista riippuen. Adapteolla myös seurataan jatkuvasti valaistusstandardeja, jotta asiakkaille voitaisiin tarjota parhaat mahdolliset valaistusolosuhteet tilojen käyttötarkoitukset huomioiden.