Blogit

Terveellinen päiväkotirakennus turvaa lasten arjen – näin ratkaistaan sisäilmaongelmat

Kestävä ja terveellinen tila päiväkotiin

Adapteo

Vuonna 2023 Suomessa osallistui varhaiskasvatukseen 235 300 lasta. Nämä lapset viettävät päivänsä yli 3 600 päiväkotirakennuksessa – tiloissa, joiden tulisi tarjota turvallinen, terveellinen ja oppimista tukeva ympäristö. Mutta entä jos päiväkotirakennuksessa piilee huomaamattomia sisäilmaongelmia? Kuntien näkökulmasta tilanne voi muuttua nopeasti kriisiksi: jos päiväkodin sisäilma on vaaraksi, tarvitaan nopea ja toimiva väistötila.

Päiväkotien sisäilmaongelmien todellista laajuutta ei edes tiedetä

Useat kunnat ja kaupungit kamppailevat päiväkotien ja muiden julkisten rakennusten sisäilmaongelmien kanssa, mutta tuoretta tilastotietoa päiväkotirakennusten todellisesta kunnosta ei ole.

Eduskunnan tarkastusvaliokunnan vuonna 2012 julkaisemassa raportissa arvioitiinkin, että kouluista ja päiväkodeista 12–18 prosentissa on merkittävä kosteus- tai homevaurio, mutta luvusta puuttuvat muut sisäilmaongelmat, kuten huono ilmanvaihto ja lämpöolosuhteet.

Tuoreemmassa Metropolia Ammattikorkeakoulun tutkimushankkeessa havaittiin puutteita lepo- ja leikkihuoneiden sisäilmassa, lämpöolosuhteissa ja ilmanvaihdossa. Nämä ovat tekijöitä, jotka vaikuttavat suoraan sekä lasten että henkilökunnan hyvinvointiin.

Huonoa sisäilmaa ei aina huomaa, mutta sen vaikutukset tuntuvat

Pienten lasten kehittyvä elimistö reagoi herkästi sisäilman epäpuhtauksiin. Päiväkotiarki on aktiivista ja sisältää paljon sisätiloissa tapahtuvaa leikkiä, lepoa ja oppimista. Huono sisäilma voi aiheuttaa esimerkiksi päänsärkyä, väsymystä, hengitystieoireita ja keskittymisvaikeuksia – oireita, joita lapsi ei välttämättä osaa ilmaista.

Päiväkotien sisäilmaongelmat heikentävät myös henkilöstön työkykyä. Hengitysvaikeuksista on lyhyt matka pidempiin sairastelukierteisiin ja poissaoloihin.

Ongelma on olemassa, eikä sitä kannata vähätellä. THL onkin julkaissut päiväkotien johtajille ohjeen siitä, kuinka haitat selvitetään ja mikä päiväkodin johtajan rooli on tällaisessa tapauksessa.

Huono sisäilma voi aiheuttaa päänsärkyä, väsymystä, hengitystieoireita ja keskittymisvaikeuksia

Jos lasten ja henkilökunnan oireet jatkuvat ja syy löytyy, toiminta tulee keskeyttää ja tilat sulkea, eikä lasten väliaikainen sijoittaminen muihin päiväkoteihin ole mikään helppo tehtävä. Useissa kunnissa kun taiteillaan jo nyt sen haasteen kanssa, että paikkoja ei yksinkertaisesti vain ole tarpeeksi tarjolla.

Ratkaisuna terveellinen ja siirtokelpoinen päiväkotirakennus

Matka sisäilmaoirehdinnasta tutkimusten kautta uuteen toimitilaan on useimmin harmillisen pitkä. Päädytäänpä sitten päiväkodin remonttiin tai uuden tilan rakennuttamiseen, prosessi alkaa useimmiten parhaan mahdollisen väistötilan kartoittamisesta.

Monille moduulirakennukset ovat tuttuja väistötilaratkaisuina, mutta harvempi tietää, että niitä voidaan käyttää myös pitkäaikaisiin tarpeisiin.

Adapteon siirtokelpoiset päiväkotirakennukset on suunniteltu juuri tällaisiin tilanteisiin. Ne täyttävät tiukat sisäilman laatuvaatimukset ja varhaiskasvatuksen standardit. Mikä parasta, moduulirakennus voidaan ottaa käyttöön nopeasti. Tarpeen kartoituksesta käyttöönottoon voi mennä vain alle 9 kuukautta. Lisäksi rakennukset ovat helposti muokattavia, joten ne elävät arjen mukana ja kasvavat tarpeen mukaan.

20231025_E3A6394_INSPIROIVA_CREATIVE_Jouni_Korhonen0006_LowresolutionWEBKuvassa on Adapteon Sipoon Västerskogiin rakentama päiväkotikokonaisuus. Tilojen tarpeiden näkymät tulevaisuudessa olivat epäselviä, joten huonokuntoisten rakennusten korvaajaksi valittiin vuokramallilla toimivat siirtokelpoiset tilat.

Kestävä ja terveellinen tila päiväkotiin

Adapteon moduulit valmistetaan vastuullisesti valituista, vähäpäästöisistä materiaaleista. Ilmanvaihto suunnitellaan huolellisesti vastaamaan käyttäjämäärää, ja rakennukset tukevat rauhallista, oppimista ja leikkiä tukevaa ympäristöä.

Moduulirakennus ei ole kertakäyttöratkaisu. Sen siirtokelpoisuus mahdollistaa uusiokäytön eri käyttötarkoituksissa – esimerkiksi koulusta päiväkodiksi tai toimistosta terveydenhuollon tilaksi. Tämä vähentää rakennusjätettä ja säästää niin luonnonvaroja kuin kunnan tiukkaa budjettiakin.

Yhteistyöllä terve sisäilma jokaiselle lapselle

Adapteon moduuleihin kuuluu myös ylläpitopalvelu, joka takaa jatkuvan huollon ja kunnossapidon. Tämä vähentää kunnan resursointitarvetta ja varmistaa, että tilat pysyvät käyttökunnossa.

Kun kunta, päiväkodin henkilökunta ja tilatoimittaja suunnittelevat yhdessä, syntyy ratkaisu, joka todella palvelee käyttäjiä.

Hyvä sisäilma ei ole itsestäänselvyys – se on oikeus, joka kuuluu jokaiselle lapselle ja varhaiskasvatuksen ammattilaiselle. Kun päiväkotirakennuksessa on kaikki kunnossa, pienimmätkin saavat kasvaa terveessä, turvallisessa ympäristössä.

Tutustu myös päiväkotireferensseihimme


Joustava päiväkotirakennus – moduulirakennus mukautuu kaikenlaisiin tarpeisiin
Pitkäaikaiset vuokratilat Västerskogin päiväkodille Sipooseen
Linnainmaan päiväkoti on viihtynyt kohta vuoden Adapteon väistötiloissa
Länsi-Orimattilaan päiväkotirakennus Adapteolta