Blogit

Sano kyllä tieteelle!

  • 2 min lukuaika
<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Sano kyllä tieteelle!</span>

Adapteo

Sano kyllä tieteelle!

Ilmastotasapainon saavuttaaksemme kaikki keinot on otettava käyttöön. Vaikka meillä olisi todella tulevaisuuteen soveltuva liiketoimintamalli – jossa tuotteitamme kierrätetään yhä uudelleen ja uudelleen, ja vaikka monet moduuleistamme ovat puupohjaisia – meillä on silti merkittävä kielteinen vaikutus ilmastoon. Hiilipäästöjemme nollaaminen tulee olemaan haastavaa, mutta tarpeellista. Siksi Adapteo Group toimitti joulukuussa 2023 sitoutumiskirjeen Science Based Target -aloitteeseen (SBTi). Se tarkoittaa, että olemme sitoutuneet noudattamaan Pariisin sopimusta ja 1,5 asteen tavoitetta. Toimimme esimerkkinä alallamme ja asetimme nettonollatavoitteemme vuoteen 2040 sekä lyhyen aikavälin päästövähennystavoitteemme vuoteen 2030.

web banner push 2

Maailmanlaajuisten ilmastotavoitteiden saavuttaminen edellyttää kahta merkittävää muutosta: siirtymistä materiaalien ja tuotteiden osalta lineaarisesta ”raaka-aineet – valmistus – jäte” -mallista kiertoperusteiseen ”vähennä – uudelleenkäytä – kierrätä” -malliin sekä siirtymistä fossiilisesta energiasta uusiutuviin energianlähteisiin ja polttoaineisiin. Molemmat ovat ehdottoman tärkeitä, ja Adapteolla me voimme edistää molempia.

Lina K Wiles, Chief Sustainability Officer

Vuodesta 2021 lähtien olemme kartoittaneet ja laskeneet Adapteon hiilijalanjälkeä koko arvoketjussa Greenhouse Gas -protokollan mukaisesti soveltamisaloilla 1, 2 ja 3. Nyt tarkistamme uudelleen aiempia päästöarvioitamme varmistaaksemme niiden olevan linjassa SBT:n vaatimusten kanssa, ja olemme nyt laatimassa yksityiskohtaista päästövähennyssuunnitelmaa SBTi:n relevanttien alakohtaisten ohjeiden mukaisesti.

Soveltamisalojen 1. ja 2. päästöjen osalta toimintasuunnitelma on jo laadittu ja se on otettu käyttöön. Vuodesta 2024 alkaen kaikki Adapteo Groupin käyttämä sähkö tulee olemaan uusiutuvaa. Lisäksi Adapteon tavoitteena on olla fossiilivapaa omien toimintojensa ja kuljetuksiensa osalta vuoteen 2030 mennessä. Tätä varten olemme tehneet yksityiskohtaiset suunnitelmat luopuaksemme fossiilisten polttoaineiden ja energianlähteiden käytöstä yrityksemme autoissa ja tilojemme lämmitysratkaisuissa.

Fossiilivapauden saavuttaminen vähentäisi päästöjämme 1. ja 2. soveltamisalojen osalta noin kolmella neljäsosalla vuoteen 2030 mennessä, mikä on hieno asia ja ylittää selvästi SBT:n vaatimukset. Suuri haasteemme on kuitenkin epäsuora ilmastovaikutuksemme. Vuonna 2022 yli 98 prosenttia hiilijalanjäljestämme oli arviolta peräisin tuotantoketjun alku- ja loppupään toiminnoista eli niin sanotuista 3. soveltamisalan toiminnoista. Hiilijalanjälkemme vuonna 2022 oli kokonaisuudessaan noin 94 000 tonnia CO2e, mikä vastaa noin 9 100 suomalaisen vuotuisia päästöjä. Meidän on löydettävä keinot näiden päästöjen vähentämiseksi, pyrkien kohti nollapäästöjä ja jatkaen samalla liiketoimintamme kasvattamista. Ja paras lähtökohta edetä kohti nettonollatavoitetta on kiertotaloudellinen liiketoimintamallimme, sanoo Lina K Wiles, Adapteo Groupin Chief Sustainability Officer.

Kiertotaloudellisessa liiketoimintamallissamme on kyse maksimaalisen arvon tuottamisesta minimaalisilla resursseilla. Suunnittelemme ja käyttöönotamme moduulit, vuokraamme niitä, kunnostamme ne uudelleen nykyisten vaatimusten mukaisiksi ja uudenveroisiksi sekä vuokraamme ne sitten uudelleen uusiin yhteiskunnallisiin tai yritysten tarpeisiin. Tekemällä uudelleenkäytettävistä ja kunnostetuista moduuleista vakioratkaisumme, edistämme sekä ilmastovaikutusten huomattavaa pienenemistä että rakennetun ympäristön kiertotaloudellisten vaikutusten lisääntymistä.

Erityisesti, jos autamme asiakkaitamme hyödyntämään uusiutuvia energiaratkaisuja myös rakennusten käytön aikana.

Pitkä elinkaari pienentää merkittävästi vuotuisia hiilidioksidipäästöjä, mutta meidän on silti saatava moduulien materiaalit ja tuotanto hallintaan. Meidän on pyrittävä käyttämään vähähiilisiä materiaaleja – myös uusiutuvia materiaaleja, kuten puuta.

Maailmanlaajuisten ilmastotavoitteiden saavuttaminen edellyttää kahta merkittävää muutosta: siirtymistä materiaalien ja tuotteiden osalta lineaarisesta ”raaka-aineet – valmistus – jäte” -mallista kiertoperusteiseen ”vähennä – uudelleenkäytä – kierrätä” -malliin sekä siirtymistä fossiilisesta energiasta uusiutuviin energianlähteisiin ja polttoaineisiin. Molemmat ovat ehdottoman tärkeitä, ja Adapteolla me voimme edistää molempia, sanoo CSO Lina K Wiles

Adapteo lyhyesti

Adapteo on Pohjois-Euroopan johtava joustavien, modulaaristen ja sosiaalista infrastruktuuria edustavien rakennusten, kuten koulujen, terveydenhuollon tilojen, toimistojen ja tilapäismajoituksen toimittaja. Tarjoamme täyden palvelun kiertotaloudellisella vuokramallilla rakennuksia, joita voidaan laajentaa, pienentää ja siirtää tarpeen mukaan.