Numerot eivät valehtele: Miksi kiertotaloudelliset liiketoimintamallit voittavat
- 2 min lukuaika
Johanna Persson President & CEO of Adapteo Group
Jos jotain olemme Adapteolla oppineet, niin sen, ettei rakennusten tarvitse olla kertaluonteisia ratkaisuja. Kiertotalouteen perustuva mallimme – "rakenna, käytä uudelleen, toista" – keskittyy luomaan tiloja, jotka mukautuvat ja kehittyvät asiakkaidemme tarpeiden mukana. Ja kun tarkastelemme maailmaa ympärillämme, näyttää siltä, että olemme oikeilla jäljillä. Osoittautui, että uudelleenkäyttöön keskittyvä suunnittelu kiinteän rakentamisen sijaan tarjoaa merkittäviä etuja asiakkaille, yhteisöille ja ympäristölle.
Kurkistus kulissien taakse: Elinkaarianalyysi
Ja nyt tulee mielenkiintoisin osuus. Olemme hiljattain tehneet perusteellisen elinkaarianalyysin (Life Cycle Asessment, LCA) modulaarisista tiloistamme. Tämä on suuri juttu alalla, joka ei yleensä tee tällaisia ylimääräisiä ponnisteluja. Elinkaarianalyysit antavat meille kokonaiskuvan (ja täydellisen hallinnan) rakennuksen ympäristövaikutuksista – aina materiaaleista energiankulutukseen koko elinkaaren ajan.
Mutta ollaan rehellisiä – elinkaarianalyysin tekeminen ei ole mikään helppo tehtävä. Prosessi on monimutkainen ja vaatii tarkkuutta, sillä jokaisen materiaalin matkan seuraaminen raaka-aineen hankinnasta sen elinkaaren loppuun on haastavaa. Analyysin tukena käytetään päteviä arvioita ja standardoitua tietoa tiedon aukkojen täydentämiseksi. Tämän pohjalta voimme edelleen parantaa mittareidemme tarkkuutta.
Tuloksemme vahvistivat sen, mitä olemme aina epäilleet ja kovaan ääneen toitottaneet: Adapteon uudelleenkäytetyt moduulit ovat ympäristöystävällisyyden todellisia sankareita. Itse asiassa uudelleenkäytetty moduuli voi vähentää hiilidioksidipäästöjä jopa 97 % verrattuna uuteen, pysyvään rakennukseen. Jopa uudet moduulimme, jotka on valmistettu uusiutuvista raaka-aineista, osoittavat jo ensimmäisessä käytössään noin 60 % vähennyksen päästöissä. Toisin sanoen, emme pelkästään rakenna tiloja; me luomme muutosta.
Miksi tämä on tärkeää (eikä vain meille)
Totta kai tämä on hieno juttu Adapteolle, mutta entä kaikkille muille? Kun asiakkaamme valitsevat moduulimme ratkaistakseen tilatarpeensa, he eivät pelkästään vähennä päästöjä – he myös parantavat omia kestävän kehityksen mittareitaan, kuten Scope 3 -päästöjä. Kyseessä on termi päästöille, joita he aiheuttavat epäsuorasti, joiden hallinta on vaikeaa ja jotka tulevat raportointivaatimusten piiriin ennemmin tai myöhemmin. Kun tarjoamme asiakkaillemme modulaarisia rakennuksia – uusia tai uudelleenkäytettyjä – yhdistettynä vähäpäästöisiin energiavaihtoehtoihin, on lopputuloksena tilanne, jossa kaikki voittavat.
Tämä ei ole pelkästään ympäristöhyötyjä tai mittareita varten; hiilijalanjälkeä minimoivat ratkaisut hyödyttävät myös yhteisöjä. Kuvitellaan koulu, jossa oppilasmäärät kasvavat räjähdysmäisesti. Modulaarinen tila voi tarjota lisäluokkia – ellei jopa kokonaisia koulurakennuksia – viikoissa, ei vuosissa. Ja kun tarpeet muuttuvat, rakennus voidaan siirtää tai mukauttaa ilman merkittäviä päästövaikutuksia ja aloittaa alusta. Tämä ei siis ole vain joustava ratkaisu asiakkaalle – se on myös parempi ympäristölle ja tilojen loppukäyttäjille.
Puhutaanpa materiaaleista ja energiasta
Rakennusmateriaalit ovat yhtä lailla tärkeitä. Esimerkiksi puiset moduulimme sitovat hiiltä, mikä antaa meille lisäsyyn huolehtia niistä hyvin ja pitää ne käytössä mahdollisimman pitkään – ne hyödyttävät ympäristöä vain olemalla paikallaan! Ja tässä mielenkiintoinen fakta: 50 vuoden aikana puumoduuli voidaan korjata ja käyttää uudelleen useita kertoja, mikä johtaa merkittäviin päästövähennyksiin pitkällä aikavälillä.
Energiankäyttö on myös merkittävä osa kokonaisuutta. Lämmitys, jäähdytys ja jopa ilmanvaihto voivat vaikuttaa merkittävästi rakennuksen päästöihin. Esimerkiksi tehokkaan LVI-järjestelmän valinta voi puolittaa moduulin energiankulutuksen. Ja maissa, joissa energiantuotannosta syntyy paljon päästöjä, aurinkopaneelien asentaminen modulaarisiin rakennuksiin voi dramaattisesti pienentää niiden elinkaaren hiilijalanjälkeä. Tässäkin voimme auttaa, tarjoten monipuolisia ratkaisuja tarpeiden mukaan.
Mitä seuraavaksi?
Numerot osoittavat, että olemme oikealla tiellä, mutta ne muistuttavat myös siitä, että olemme osa paljon suurempaa kokonaisuutta. Rakennusala on merkittävä tekijä globaalien CO2-päästöjen synnyssä, ja rakentamisen tapojen muuttaminen tarkoittaa valintoja, jotka tukevat kiertotaloutta ja vähähiilistä tulevaisuutta. Haastamme itseämme tekemään enemmän – olipa kyse fossiilittomaan kuljetukseen siirtymisestä, älykkäämmistä materiaaleista tai asiakkaiden tukemisesta energiatehokkaiden ratkaisujen valinnassa.
Työmme edetessä jatkamme tärkeiden oivallusten jakamista – haasteista suuriin saavutuksiin. Pysy mukana matkassamme, kun syvennymme siihen, mitä kestävä rakentaminen todella tarkoittaa.
Lue lähestymistavastamme kestävyyteen täältä.