Blogit

Moduulirakennukset ja niiden hankintaprosessi: Näin varmistat sujuvan projektin

Kytöpuiston koulu Vantaalla

Adapteo

Sisäilmaongelmat, mahdoton korjausvelka tai toiminnalliset muutokset – julkisen sektorin tilatarpeet voivat muuttua nopeasti, mutta korvaavien rakennusten hankintaprosessit vievät aikaa. Kun homekoululle tarvitaan väistötilaa, toimitaan ripeästi, mutta uudisrakennuksen valmistuminen voi kestää vuosia. Harva tietää, että usein väistötiloiksi hankittavat moduulirakennukset sopivatkin yhtä lailla pitkäaikaiseksi ratkaisuksi monenlaisiin tilatarpeisiin – ja tupaantuliaisia voidaan juhlia jo nopeimmillaan 12 kuukauden päästä tilatarpeen ilmenemisestä.

Siirtokelpoinen rakennus vuokrasopimuksella on oikea valinta, kun tarve rakennukselle on akuutti ja rakennusaikataulu kiireinen. Kun haastetta lähdetään ratkomaan takamatkalta, aikataulussa pysyminen on yksi projektin onnistumiskriteereistä. Adapteon moduulirakennukset saadaan kilpailutuksesta käyttöön jo 9 kuukaudessa, eli esimerkiksi loppuvuodesta kilpailutettu koulurakennus valmistuu sopivasti syksyksi.

Kimmo Keskitalo on Adapteon aluemyyntipäällikkö, jonka vastuulla on Suomen etelärannikon moduulirakennusten myynti ja asiakkuudet aina Hangosta Virolahdelle. Keskitalo antaa tässä artikkelissa neljä vinkkiä, joiden avulla moduulirakennusprojekti pysyy aikataulussa.

Vinkki 1: Tunne hankintalaki ja tee markkinakartoitus

Aloitetaan hyvillä uutisilla. Aikatauluun voi vaikuttaa parhaiten alkuvaiheessa ennen kuin yhtään suunnitelmaa on edes piirretty. Hyvin aikataulutetun hankinnan ja projektin perustukset ovat hankintalain tunteminen ja huolellisesti tehty markkinakartoitus.

Julkisen sektorin hankintalain mukaisesti tarjouspyynnön on oltava selkeä ja puolueeton, mutta myös tarpeeksi yksityiskohtainen, jotta potentiaaliset toimittajat pystyvät tarjoamaan juuri tilaajan tarpeita vastaavan ratkaisun.

Hyvin tehty markkinakartoitus taas avaa eri toteutusvaihtoehtoja ja auttaa tilaajaa suunnittelemaan hankinnan realistisesti. Kun tarjouspyyntö on täsmällinen ja markkinat kartoitetut, päätöksenteko nopeutuu ja epäselvyyksistä johtuvia kysymyksiä ei tarvita.

Keskitalo summaa tarjouspyyntöjen haasteita:

– Yksi suurimmista haasteista on, että tarjouspyyntöön saatetaan laittaa pysyväluontoiseen rakentamiseen liittyviä dokumentteja, jotka ovat pahimmillaan ristiriidassa keskenään. Tällaisia voivat olla esimerkiksi energiatehokkuuteen liittyvät dokumentit. Moduulirakennukset ovat aina vakiotuotteita, joiden energiatehokkuus on mietitty viimeisen päälle. Tarjouspyynnön kannalta on tärkeää määritellä vain olennaisimmat toiminnalliset tarpeet ja jättää niihin liikkumavaraa. Näin moduulirakennuksia tarjoavat toimittajat voivat tarjota kustannustehokkaita ja tarpeeseen sopivia vakioratkaisuja.

Ostajan oppaamme antaa hyviä vinkkejä tarjouspyynnön tekemiseen.

Vinkki 2: Kiinnitä katse tulevaisuuteen

Kestävällä kehityksellä ja ympäristöosaamisella on keskeinen rooli nykyaikaisessa rakentamisessa, sillä Suomen lainsäädäntö tulee asettamaan jatkossa yhä tiukemmat vaatimukset päästöjen vähentämiselle ja rakennusjätteiden käsittelylle.

Rakennusalan on vastattava kansallisiin ja kansainvälisiin ilmastotavoitteisiin sekä edistettävä kiertotaloutta ja energiatehokkuutta. Tämä edellyttää, että hankkeisiin valitaan toimittajia, jotka ovat sitoutuneet kestävän kehityksen periaatteisiin ja joilla on selkeät suunnitelmat ympäristövaikutusten hallintaan.

– Uuden 1. tammikuussa 2025 voimaan astuvan rakentamislain myötä jatkossa seurataan koko rakennuksen elinkaaren hiilijalanjälkeä. Tässä kohtaa kannattaa unohtaa pinttynyt mielikuva vanhoista parakeista, sillä erityisesti uusimmat moduulisarjat eivät kalpene laisinkaan esimerkiksi energiatehokkuudessa pysyville rakennuksille. Modulaarinen rakennustapa on ekologinen valinta, ja Adapteon kiertotalousmalli ottaa huomioon kansalliset rakennusalan kestävän kehityksen tavoitteet. Kierrätämme kaikki käytöstä poistuneet moduulit, ja niistä tehdään mm. kesämökkejä, Keskitalo kertoo.

Uudelleenkäytetyistä Adapteon moduuleista rakentamalla, rakentamisenaikaista hiilijalanjälkeä voidaankin pienentää jopa 96 % verrattuna pysyvän* rakennuksen rakentamiseen. Hiilijalan- ja kädenjälkilaskelmien lisäksi kestävän kehityksen toimijasta kertovat esimerkiksi ISO 14001 -sertifikaatti sekä vastuullisuustavoitteet ja -raportointi. Kiinnitä huomiota myös materiaalijäämiin ja kierrätykseen; varmista, että toimittaja noudattaa kiertotalousmallia ja huolehtii rakennusjätteiden asianmukaisesta kierrätyksestä.

Vinkki 3: Valitse toimittaja, jolla on selkeä prosessi ja vastuunjako

Varmista, että toimittaja pystyy tukemaan hanketta vaihe vaiheelta tarpeen kartoituksesta ja budjetoinnista aina sopimuksen jatkoon tai purkuun asti. Selkeän prosessin omaava toimittaja tuo rakennusprojektiin järjestelmällisyyttä ja ennustettavuutta. Kun toimittaja on tarkasti määritellyt toimintansa vaiheet ja aikataulut, projektin eteneminen on johdonmukaista ja sujuvaa, mikä vähentää viivästysten ja odottamattomien häiriöiden riskiä.

Toimittajien prosesseihin ja vastuihin kannattaa tutustua jo ennen kilpailutusta, jotta molemmat osapuolet tuntevat vastuunsa jo valmiiksi, eikä yllätyksiä tule kiireisessä tilanteessa.

Adapteon palveluprosessi on järjestelmällinen ja ennakoiva. Se jakautuu seitsemään osaan: tarpeen kartoitus, tarjouskilpailu, suunnittelu, rakennuslupa ja moduulien valmistelu, maarakennus ja asennus, vuokra-aika sekä sopimuksen jatko tai purku.

Sekä tilaajan että toimittajan vastuisiin kuuluvista tehtävistä huolehtiminen on ratkaisevan tärkeää, jotta modulaarinen rakennusprojekti etenee suunnitellusti ja sujuvasti.

Keskitalo muistuttaa ennakkotyön tärkeydestä:

– Toimittajien prosesseihin ja vastuihin kannattaa tutustua jo ennen kilpailutusta. Kun kilpailutus on kiireinen, auttaa kovasti, jos molemmat osapuolet tuntevat vastuunsa jo valmiiksi, eikä yllätyksiä tule. Eri palveluntarjoajien vastuukysymyksissä saattaa olla eroja.

Vinkki 4: Panosta hyvään kommunikaatioon

Urakka on mahdollista toteuttaa esimerkiksi SR-urakkana, eli suunnittele ja rakenna -tyylillä, jota voi verrata tutumpaan avaimet käteen -ratkaisuun. Mihin tahansa ratkaisuun päädyttekin, hyvä kommunikaatio varmistaa, että projekti etenee aikataulussa ja laatukriteerien mukaisesti eikä väärinkäsitykset tuo turhia mutkia matkaan.

– Adapteolla asiakasvastuullinen yhteyshenkilö vastaa koko prosessista alusta loppuun saakka. Kun olen itse mukana ratkomassa jo ennakkokysymyksiä, asiakas saa minut mukaan koko prosessin ajaksi. Eikä yhteys katkea siinäkään vaiheessa, kun rakennus on otettu käyttöön, vaan varmistan asiakkailta vähintään kerran vuodessa, että kaikki on kunnossa ja käyttäjät ovat tyytyväisiä, Keskitalo lupaa.

*Referenssimme laskettuna pysyvälle rakennukselle vakiorakennusmateriaaleista.

Lisätietoa: Lataa Ostajan opas moduulirakennuksen hankintaan

Jos suunnittelet moduulirakennuksen hankintaa ja haluat varmistaa onnistuneen prosessin alusta loppuun, tutustu Adapteon kattavaan Ostajan oppaaseen. Oppaamme tarjoaa hyödyllistä tietoa ja käytännön vinkkejä erityisesti kilpailutukseen, mutta samalla saat lisätietoa myös mm. prosessista, hankintalaista, ympäristökriteereistä ja vastuunjaosta.

Lataa Ostajan opas tästä.

Ostajan opas mock up (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

Kimmo Keskitalo

Aluemyyntipäällikkö 

  • +358 40 825 1978
  • kimmo.keskitalo@adapteo.com