Untitled design (22)

Tulevaisuuden terveyskeskus on muuntojoustava

Sosiaali- ja terveydenhoidon toimintojen sijoittaminen on muutoksessa ja muuntojoustavuus oli kantavia teemoja keskustelussa Tulevaisuuden sairaala hybriditapahtumassa 26.-27.4.2022.

Miten huomioidaan nykyiset ja tulevaisuuden tarpeet? Kestävyys ja muuntokyky ovat keskiössä, joten miten tehdään pienemmästä tilasta toiminnallisempi ja vältetään hukkaneliöt? Miten huomioidaan käyttökustannukset jo suunnitteluvaiheessa? Adapteo osallistui tapahtumaan ja nyt on aika summata tapahtuman teemoja.

Sote-ala asettaa tiloille aivan erityisiä vaatimuksia esimerkiksi hygienialle ja ilmanlaadulle jo lainsäädännönkin puolesta. On myös tarpeita erityistiloille ja varustukselle. Voisi kuvitella, että modulaarinen rakentaminen ei sovi näin vaativiin kohteisiin, mutta totuus on toinen.

Adapteon suunnittelun päällikkö Aleksi Hillman

Adapteon suunnittelun päällikkö Aleksi Hillman

 

– Nykypäivänä moduulirakentaminen soveltuu mitä moninaisempiin tarpeisiin ja Adapteo on rakentanut esimerkiksi 3000 brm2:n sote-keskuksen, jossa on seitsemän erilaista käyttäjäryhmää hammaslääkäriasemasta neuvolaan ja avosairaanhoitoon sekä kuvantamiseen röntgenhuoneineen, Adapteon suunnittelun päällikkö Aleksi Hillman kertoo.

Toisaalta myös pienempiä tiloja saadaan käyttöön hyvinkin nopeasti kuten pop-up rokotuskeskukseksi, testikeskukseksi tai työterveysasemaksi. Esimerkiksi Porvooseen nousi Adapteon toimesta Terveystalon työterveysasema.

Työterveysasema Porvoo Terveystalo

Terveystalon työterveysasema Porvoossa

 

Muuntojoustavuus on kaiken A ja O

Sosiaali- ja terveydenhoidon toimintojen sijoittaminen on muutoksessa, joten jos tarve muuttuu, tilamoduulit voidaan sovitun vuokra-ajan jälkeen purkaa, siirtää toisaalle ja tontti vapautuu muuhun käyttöön. Tiloja voidaan myöhemmin laajentaa tai pienentää ja vuokra-aikaa jatkaa tarvittaessa. Myös alueen demografia voi aiheuttaa muutostarpeita.

– Niinpä on hyvä, että asiakkaan ei tarvitse sitoa itseään suuriin kiinteisiin investointeihin, Aleksi Hillman toteaa. Samalla tiedetään huolto- ja käyttökustannukset jo suunnitteluvaiheessa koska on tiedossa kiinteät kulut kiinteistöstä.

IMG-20220426-WA0006

Vuonna 2021 Adapteon rakennuksista 70 % käytettiin uudelleen

Kiertotalous ja kestävä kehitys

Kestävä kehitys ei ole Adapteolle pelkkää sananhelinää vaan siitä on monia hyviä käytännön esimerkkejä.

– Esimerkiksi Lahden kaupungin kanssa Adapteo on tehnyt jo pidempään yhteistyötä. Kaupunki oli vuokrannut määräajaksi suuret koulutilat, ja kun kaupunki tarvitsi päiväkotia, samat rakennukset muunnettiin päiväkodiksi, toteaa Aleksi Hillman.

Samoin lääkärin vastaanottohuoneesta voidaan tehdä myöhemmin vaikka normaali teollisuusyrityksen toimistohuone.

– Tämä on kiertotaloutta parhaimmillaan ja vuonna 2021 Adapteon rakennuksista 70 % käytettiin uudelleen, Aleksi kertoo. Nyt on myös valmistunut kestävän kehityksen raporttimme, jonka mukaan etenemme hyvin.

Hiilijalanjälki syynissä

Julkisella puolella ympäristön huomioon ottaminen on tärkeässä roolissa ja esimerkiksi puurakentamiseen kannustetaan voimakkaasti. Joissain kunnissa edellytetään myös hiilijalanjäljen laskentaa jollain tasolla.

– Adapteo on vastuullisuudessa kehityksen kärjessä, sillä käytössä ovat laajalti uusiutuvat materiaalit ja ensisijainen rakennusmateriaali on puu. 100 % kaikesta tuotannossamme käytettävästä puusta on peräisin kestävästä metsätaloudesta. Aleksi Hillman vahvistaa.

Adapteo on myös ollut mukana hiilijalanjälkilaskurin testausvaiheessa.

On helppo todeta, että Adapteolle kiertolous on uusi normaali.

Sustainability1