Image 02

Selkeät ja turvalliset tilat pienille koululaisille

Helsingin Laajasalossa sijaitsevassa kolmikerroksisessa muunneltavassa rakennuksessa tankataan kertotaulua ja kirjoitetaan äidinkielen aineita. Tahvonlahden ala-asteen koululaiset ovat jo ehtineet kotiutua uusiin tiloihinsa, jotka saavat selkeydestä ja valoisuudesta erityiskehut.

Toimitettu koulurakennus

  • Kaksi rakennusta, I:n ja L:n muotoinen
  • I:n muotoisessa kolme kerrosta, L:n muotoisessa kaksi
  • Yhteensä 2 323 m2
  • opetustiloja, työskentelytiloja, taukotiloja, kokoontumistiloja, vastaanottotiloja sekä keittiö- ja ruokailutilat

Osa Tahvonlahden ala-asteen koululaisista on opiskellut Gunillankujan väistötiloissa elokuusta 2020 lähtien. Adapteon ensimmäinen kolmikerroksinen koulurakennus on palvellut tehtävässään mainiosti.

– Sekä koululaiset että henkilökunta ovat suhtautuneet hyvin uusiin tiloihin. Niihin ollaan tyytyväisiä, Tahvonlahden koulun rehtori Tarja Tapper toteaa.

Nämä ovat selkeät, avarat ja valoisat tilat.

Väistötilat nousivat vanhan koulun vieressä olleelle tontille, Laajasalon ainutlaatuista luontoa kunnioittaen. Kallioinen sijainti oli haastava, mutta lopputuloksesta tuli onnistunut.

– Uudet tilat ovat paremmat kuin vanhat, joista lähdimme, Tapper kehuu.

Adapteon aluemyyntipäällikkö Timo Rinkinen kertoo lähtötilanteesta ja rakennusprosessista. Katso video!

Selkeys helpottaa kouluarkea

Rehtorin mukaan jotkut kokivat, että vanhan koulun sisäilman kanssa oli ongelmia. Uusissa tiloissa ongelmaa ei enää ole.

– Sisäilma ei tunnu miltään, mikä on hyvä asia. Lämpötilakin on ollut sopiva.

Koulussa on oltu erityisen tyytyväisiä tilojen selkeyteen.

– Täällä on alakouluikäisiä oppilaita, ja tiloissa järjestetään myös esiopetusta. Selkeys on mukavaa pienten oppilaiden näkökulmasta – ja tietysti kaikkien muidenkin.

Turvallisuus ei ole jäänyt huomiotta. Rakennuksessa on monta poistumisreittiä, joista jokainen on Tapperin mukaan hyvin merkitty.

– Koululaisille on jo järjestetty lakisääteinen poistumisharjoitus, joka sujui hienosti.

Luonnonvaloa on riittänyt hyvin kaikenlaiseen tekemiseen.

Image 05

– Oppilailla on välillä siirtymiä kerrosten välillä. He ovat oppineet nopeasti kulkemaan paikasta toiseen, koska kerrokset ovat keskenään samanlaiset.

– Nämä ovat selkeät, avarat ja valoisat tilat. Kun vaaleaa pintaa on paljon, valoisuus lisääntyy entisestään, Tapper kehuu.

Katso Tahvonlahden koulun vararehtori Rami Salmisen kommentit!

Tilavassa ruokalassa voi pitää etäisyyttä

Koulurakennuksen kaikissa kerroksissa on sama pohjaratkaisu.

– Oppilailla on välillä siirtymiä kerrosten välillä. He ovat oppineet nopeasti kulkemaan paikasta toiseen, koska kerrokset ovat keskenään samanlaiset. Oppimisympäristö tietysti kertoo, missä kerroksessa ollaan.

Meillä on nyt todella tilava ruokala. Olemme pystyneet syömään jouhevasti eri ryhmissä.

Osa koululaisista opiskelee Gunillankujan väistötiloissa, osa Jurmonkujalla. Gunillankujan tiloissa sijaitsee ruokala, jolle korona-aika asettaa omat vaatimuksensa.

– Ilahduttaa, että meillä on nyt todella iso ja tilava ruokala. Olemme pystyneet syömään jouhevasti eri ryhmissä. Pystymme myös huolehtimaan siitä, että hygienia ja muu peruskäyttäytyminen sujuu niin kuin pitää.

Jurmonkujan oppilaat kävelevät joka päivä Gunillankujalle lounaalle.

– Usein samat oppilaat kävelevät myös takaisin Jurmonkujalle. Tällä tavoin tulee hoidettua merkittävä annos päivän liikunnasta, Tapper kertoo.

Parannusehdotukset ovat jo työn alla

Tapperilla on myös kehitysehdotuksia. Porraskäytäviin on kaivattu hiukan lisää tilaa. Kun oppilaat lähtevät vauhdilla tunnilta, muodostuu helposti tungosta. Siistijöille puolestaan vaaleiden seinien ja kuravaatteiden yhdistelmä on ollut haaste.

– Välillä myös luokissa melutaso nousee. Täällähän on aika äänekästä porukkaa, Tapper naurahtaa ja kertoo, että äänimaailman rauhoittamiseksi on jo viety asioita Adapteon kanssa eteenpäin.

– Pääsääntöisesti olemme viihtyneet oikein hyvin.

Varaa maksuton suunnitteluaika

Mietitkö, miltä oman rakennuksesi pohjapiirustus voisi näyttää? Varaa etäsuunnitteluaika! Asiantuntijamme suunnittelevat yhdessä kanssasi pohjapiirustuksen, jossa huomioidaan juuri sinun tarpeesi. Suunnitteluaika ei velvoita sinua mihinkään. Varaa aika heti ajanvarauskalenteristamme!

Image 03