two children standing infront of their black and white daycare building watering some vegetables on a sunny day

Kiertotalous on uusi rakentamisen normaali

Kaikki puhuvat kiertotaloudesta – niin kotona, yritysmaailmassa kuin teollisuudessa. Kiertotalous on kuitenkin ikivanha periaate, jonka mukaan käyttökelpoista ei saa heittää hukkaan. Näin kiertotalous toteutuu Adapteon muunneltavissa rakennuksissa.

Huimassa nousussa oleva kiertotaloustrendi on hyväksi ihmisille ja yrityksille, koska se muuttaa tapaamme ajatella ja omistaa. Myös rakentaminen ja rakennusten käyttötavat mullistuvat.

Adapteon muunneltavan rakennuksen kerrotaan olevan kiertotaloutta parhaimmillaan. Mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa?

Adapteon tekninen myyntipäällikkö Niko Oksa

Adapteon tekninen myyntipäällikkö Niko Oksa.

 

– Adapteon rakennusta voi sen elinkaaren aikana käyttää eri kohteissa ja eri käyttötarkoituksissa, Adapteon tekninen myyntipäällikkö Niko Oksa kertoo.

Kierrätämme lähes kaikki käyttökelpoiset materiaalit seuraavaan kohteeseen.

Jo suunnittelupöydällä pyritään siihen, että rakennuksen ympäristövaikutukset jäisivät vähäisiksi.

– Huomioimme suunnittelussa aina myös rakennuksen jatkokäytön. Näin pystymme vähentämään purkujätteen määrää ja hyödyntämään kaikki osat ja varusteet myös seuraavissa kohteissa, Adapteon suunnittelun ja teknisten operaatioiden päällikkö Aleksi Hillman selittää.

Adapteon suunnittelun päällikkö Aleksi Hillman.

 

Lähes kaikki materiaalit käytetään uudelleen

Vihreä ajattelu jatkuu Adapteon rakennusprosessissa. Moduulit valmistetaan tehtaassa, jossa energiankulutus on optimoitu ja osa energiasta tuotetaan itse.

– Kierrätämme lähes kaikki käyttökelpoiset materiaalit seuraavaan kohteeseen. Puumateriaali menee lämpövoimalakäyttöön, eli teemme siitä energiaa. Kesäaikaan tehtaamme toimii lähes omavaraisesti, koska aurinkopaneelit tuottavat tehtaan tarvitseman sähkön, Niko Oksa luettelee.

A

Pääsemme jopa parempiin lukemiin kuin uudessa omakotitalossa tai kerrostalossa.

Muunneltavan rakennuksen rakennusprosessin voi hyvällä omallatunnolla todeta olevan äärimmäisen tarkka – jopa tarkempi kuin perinteisessä rakentamisessa. Lämpimissä ja kuivissa olosuhteissa rakentaminen etenee nopeasti, ilman yllätyksiä.

Tiiviimpi kuin uusi omakotitalo

Valmiit moduulit kuljetetaan tontille ja nostetaan perustuksilleen. Lyhyt rakennusvaihe työmaalla kuluttaa mitättömän vähän ympäristöä.

– Pystytämme perustukset routimattomalle maanpohjalle, jotta saumarakenteisiin ei synny rasitteita. Teemme myös jatkuvasti tiiveysmittauksia. Pääsemme jopa parempiin lukemiin kuin uudessa omakotitalossa tai kerrostalossa, Niko Oksa ylpeänä toteaa.

Adapteo suosii ympäristöystävällisiä lämmitysmenetelmiä, kuten vesi-ilmalämpöpumppua ja maalämpöä. Rakennuksen lämmitykseen tarvitaan vain niukasti energiaa, ja siksi sen hiilijalanjälki pysyy pienenä. Pienet näppärät ratkaisut pitävät huolta energiatehokkuudesta myös rakennuksen arjessa.

– Jokaisessa tilassa on valaistusautomatiikka. Auringon tuottamat lämpökuormahaasteet on huomioitu aurinkokaihtimilla ja aurinkosuojakalvoilla, ja ilmanvaihtoa voidaan myös optimoida pienemmälle illaksi ja yöksi, Niko toteaa.

Rakennuksella voi olla useita elinkaaria

Muunneltavaa rakennusta täyttää kaikki pysyvän rakennuksen määräykset. Voiko sitä siis käyttää vuosikymmeniä?

– Kyllä. Muunneltavan rakennuksen käyttöikä on periaatteessa yhtä pitkä kuin minkä tahansa pysyvän rakennuksen, kun siitä vain pidetään huolta. Yksittäinen moduuli voidaan myös helposti vaihtaa toiseen, jos siinä ilmenee ongelmia, Aleksi Hillman vahvistaa.

Kiertotalousajattelu on lisääntynyt. Uuden sukupolven päättäjät tietävät, ettei omistaminen ole aina paras ratkaisu.

NOVA_F2B2498

Kun asiakas ei enää tarvitse rakennusta, sen tarina jatkuu toisessa kohteessa.

– Pyrimme etsimään rakennukselle heti uuden kodin. Parasta on, jos sille löytyy vastaavaa käyttöä. Jos sellaista ei löydy, palautamme moduulit varastollemme odottamaan uutta kohdetta, Niko Oksa selittää.

Poistuvat moduulisarjat pääsevät usein hyötykäyttöön ja saavat uuden elinkaaren.

– Olemme myyneet poistuvaa kalustoamme esimerkiksi pop-up-kahviloiksi, kesämökeiksi ja varastoiksi, Niko kertoo.

Uusi sukupolvi näkee maailman toisin

Perinteiset ajattelutavat ja tarve rakentaa jotakin pysyvää elävät syvällä suomalaisen yhteiskunnan rakenteissa. Julkisella sektorilla kiertotalousajattelu on kuitenkin lisääntynyt. Uuden sukupolven päättäjät tietävät jo, ettei omistaminen ole aina paras ratkaisu. Muunneltavassa rakennuksessa osan työpisteistä voi myös jättää pois – ja ottaa ne myöhemmin takaisin.

– Maailma elää murroksessa. Muunneltavat rakennukset tulevat varmasti kasvattamaan suosiotaan sekä julkisella sektorilla että yrityssektorilla, kunhan niiden potentiaali täysin ymmärretään, Aleksi Hillman ennustaa.

2020_10_29_Adapteo0099_retouch

Aina on varaa parantaa. Niko Oksa kertoo, että Adapteo osallistuu Suomen ympäristöministeriön yhteishankkeeseen, jossa mitataan rakennusten hiilijalanjälkiä.

– Arvioimme muutaman Adapteon rakennuksen hiilijalanjäljen koko niiden elinkaaren ajalta. Elinkaariarviointi auttaa tunnistamaan, miten rakennusten hiilijalanjälkeä ja hiilikädenjälkeä voidaan vielä parantaa entisestään.

Millaisen rakennuksen tarvitsisit?