A old man with grey hair and blue sweater sitting in a beige armchair wearing big white headphones while resting his chin on his right hand

Hoivakoti jossa on hyvä asua ja elää

Haluamme rakentaa hoivakoteja, joissa eletään hyvää ja itselle luontevaa elämää. Suunnittelu- ja rakennusvaiheessa teemme sen eteen kaiken mahdollisen. Mutta mitä hoivakodin hyvä arki käytännössä tarkoittaa?

Jokaisen meistä on hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään, että vanhuus koskee myös itseä. Millaista arkea haluat vanhetessasi elää?

Kun voimat eivät enää riitä päivittäisiin askareisiin, moni muuttaa hoivakotiin. On rakennus sitten palvelutalo tai tehostetun palvelun yksikkö, se on asukkaidensa koti. Koti, jossa on iloa, huumoria, arkisia askareita, juhlia, ehkä joskus surullisiakin hetkiä. Koko elämän kirjo.

Jokaisella asukkaalla on oma yksityinen huone, jonka voi sisustaa mielensä mukaan.

Me Adapteolla haluamme rakentaa hoivakoteja, joissa eletään hyvää elämää. Teemme sen eteen kaiken mahdollisen. Suunnittelemme rakennuksen tiiviissä yhteistyössä asiakkaamme kanssa, tulevien asukkaiden tarpeita ja toiveita kunnioittaen. Kun rakennus on käyttövalmis, asiakkaamme huolehtii siitä, että elämä hoivakodissa maistuu mukavalta.

Esimerkkipohja Adapteo-palveluasumisen rakennuksesta

Adapteo-palveluasumisen rakennus voidaan rakentaa esimerkiksi U:n malliseksi.

Lämmin ja levollinen tunnelma

Hyvässä hoivakodissa on leppoisa elämänrytmi ja välitön tunnelma. Kahvipöydässä käy puheensorina, ja taustalla kuuluvat kuuden uutiset. Käytävillä ei ole tarpeetonta hälinää, eivätkä liikenteen äänet kantaudu häiritsevästi sisätiloihin. Tilojen akustiikka on suunniteltu niin, että äänimaailma on rauhallinen. Toisaalta oleskelutila muuntuu joustavasti esimerkiksi juhlatilaksi tai esiintymislavaksi.

Kaikki tärkeimmät asiat ovat lähellä, aivan käden ulottuvilla.

Laholm_elderlycare_outside2_cropped

Oman huoneen rauha

Suunnittelemme Adapteon hoivakodit niin, että jokaisella asukkaalla on oma tilava huoneensa, jonne naapureilla ei ole asiaa. Oman huoneen yksityisyydessä voi katsoa televisiota, lukea, levätä ja tehdä lähes mitä tahansa, mitä teki asuessaan omillaan. Työläät ja aikaa vievät askareet jäävät pois. Ruoka tarjoillaan valmiina, ja siivouksestakaan ei tarvitse huolehtia.

Kuin koti pienoiskoossa

Hoivakodin huoneen voi sisustaa mielensä mukaan omilla kalusteilla, tavaroilla ja esineillä. Vaatekaapissa on luonnollisesti omat tutut vaatteet. Huoneesta voi halutessaan tehdä aikaisemman kodin näköisen, vain tiiviimmässä muodossa. Kaikki tärkeimmät asiat ovat lähellä, aivan käden ulottuvilla.

Kotona on oikeus elää kuten itse näkee parhaaksi.

Laholm building

Vapaus elää omassa rytmissä

Kotona on oikeus elää kuten itse näkee parhaaksi. Hyvässä hoivakodissa asukas voi tehdä omaan tahtiinsa asioita, jotka hänestä tuntuvat luontevilta. Yksi haluaa nukkua aamuisin pitkään, toinen kuuntelee iltaisin musiikkia, kolmas on innokas saunoja. Hoivakodissa pyritään kunnioittamaan asukkaiden toiveita ja aikatauluja

Riittävästi ammattitaitoista henkilöstöä

Hyvässä hoivakodissa on riittävästi työntekijöitä, ja he muistavat työskentelevänsä asukkaiden kotona – eivät kasvottomassa laitoksessa. Jokaisella vanhuksella on oikeus tulla nähdyksi ja kuulluksi omana itsenään, omine mieltymyksineen ja mielipiteineen.

Työntekijät tutustuvat asukkaisiin ja ovat kiinnostuneita heidän taustoistaan. Ystävystytään, muistellaan mukavia ja nauretaan paljon. Onko 90-vuotias teräsvaari ehkä ollut kova urheilumies, kun hyllyssä on rivi pokaaleja? Jos asukkaalla on huolia tai huono päivä, kuuntelu ja läheisyys auttavat. Asioista keskustellaan ja niistä päätetään yhdessä.

kuva26-1

Apu on aina lähellä

Oli ongelma mikä tahansa, apu ja tuki ovat aina kulman takana. Moni hoivakodin asukas tarvitsee apua peseytymisessä, pukemisessa, liikkumisessa ja syömisessä. Vaikka arkiset askareet sujuisivatkin melko hyvin omin voimin, on rauhoittavaa tietää, ettei ole koskaan yksin. Tilanteen sattuessa apua on helppo kutsua nopeasti paikalle.

Runsas luonnonvalo virkistää ja helpottaa näkemistä.

Paljon luonnonvaloa

Adapteon hoivakodeissa on paljon ikkunapinta-alaa. Runsas luonnonvalo virkistää ja helpottaa näkemistä. Esimerkiksi sanomalehden lukeminen helpottuu, kun keinovalon lisäksi tiloissa on reilusti luonnonvaloa. Ikkunat tuovat myös luonnon lähemmäksi jokapäiväistä elämää.

Sopiva lämpötila vuoden ympäri

Energiatehokkaan rakennuksen lämpötila on säädettävissä tilanteen mukaan. Viluisen ei tarvitse palella, eikä kesällä ole liian kuuma. Ilmanvaihto toimii, rakennus on terve ja sisäilma on raikasta.

Accommodation_4_C90_715x420_web

Vieraat ovat aina tervetulleita

Omaiset ja läheiset ovat aina tervetulleita kyläilemään. Toivotaankin, että läheiset osallistuvat hoivakodin arkeen. Varsinkin muistisairas tarvitsee läheisiään kertomaan hoivakodin henkilöstölle, millaista elämää hän on aiemmin elänyt, mistä iloinnut ja mitkä muistot ovat hänelle rakkaita.

Suunnitteletko hoivahanketta?

Varaa meiltä 30 minuutin maksuton etäsuunnitteluaika. Näet, miltä hoivakodin tilat voisivat näyttää, ja saat alustavat piirustukset maksutta käyttöösi.